Az engedély nélküli kormányzati megfigyelések leállítását kérik a techmultik

Jogi szakvéleményt csatoltak a legnagyobb amerikai techcégek, köztük a Google, az Apple, a Facebook, a Dropbox és az Airbnb ahhoz a keresethez, amit Timothy Carpenter nyújtott be az Egyesült Államok ellen az amerikai legfelsőbb bíróságon. A Carpenter v. United States per tárgya a felhasználók helyadatainak kezelése. Carpentert rablás vádjával ítélték el, amit a nyomozók csak úgy tudtak bizonyítani, hogy bírói engedély nélkül megszerezték a telefonja által rögzített geolokációs adatokat.

A Carpentert képviselő amerikai emberi jogi szervezet, az ACLU szerint ez törvénytelen, ezért azt kérik, hogy a legfelsőbb bíróság is mondja ki, hogy a hatóságok külön bírói engedély nélkül ne férhessenek hozzá ezekhez az érzékeny adatokhoz.

A nagy techcégek jogi szakvéleményükben az ACLU és Carpenter mellé álltak, ők maguk is azt kérik a legfelsőbb bíróságtól, hogy mérlegelje a felhasználók magánélethez való jogát. (Via The Verge)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.