Elbontották Baltimore konföderációs szobrait

2017 augusztus 16., szerda 12:17
266

Az amerikai városban négy szobor elbontásáról döntött a közgyűlés hétfő este, miután a hétvégén egy Lee tábornok szobrának megvédése miatt szervezett szélsőjobboldali tüntetésen a résztvevők összecsaptak az ellentüntetőkkel, majd egyikük a tömegbe hajtott, meggyilkolva egy nőt és több embert megsebesítve. 

A szélsőjobboldali erőszakot látva az Egyesült Államok több városának vezetése jelezte, hogy el fogják bontani a konföderációs időszakra emlékező köztéri alkotásokat. A baltimore-i városi közgyűlés egyhangúlag döntött a szobrok eltávolításáról. Az alkotások között van olyan, amit a polgárháborúban elesett déli katonák temetőjébe szállítanak majd át. 

A baltimore-i szobrok között kettő a déli seregek tábornokaira, Robert E. Lee-re és Thomas J. "Stonewall" Jacksonra emlékezett, de volt szobra Roger B. Taney bírónak is, aki a legfelső bíróság elnöke volt, amikor a testület arra jutott, hogy a rabszolgák nem polgárai az Egyesült Államoknak, és ezért nem védi őket az ország alkotmánya. 

Arról, hogy mit érdemes tudni Lee tábornokról, akinek szobra miatt kitört az erőszak Charlottesville-ben, nemrég részletesen is írtunk

Egy amerikai jogvédő szervezet tavalyi összesítése szerint az Egyesült Államokban összesen 718 konföderációs szobor van, ebből 300 Georgia, Virginia és Dél-Karolina államaiban. (CNN)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt