Fico szerint Szlovákia jövője az integráltabb EU-ban, és nem az euroszkeptikus tagállamok társaságában van

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Robert Fico szlovák miniszterelnök kedden beszélt arról, hogy országának a mélyen integrált Európai Unióban van a helye, azaz abban az EU-nak abban a magjában, amit Németország és Franciaország vezetésével valósulhat meg. 

A Reuters összefoglalója szerint Fico ezzel látványosan visszatáncolt korábbi, eurószkeptikus pozíciójából, és elhatárolta magát olyan kelet-közép-európai államok kormányától is, mint Magyarország vagy Lengyelország. 

Fotó: Dursun Aydemir/Anadolu Agency

Angela Merkel és Emmanuel Macron májusban egyeztek meg arról, hogy megtervezik, milyen módon lehetne tovább mélyíteni az EU integrációját. Egy ilyen integráció a kétsebességes EU koncepciójához vezethetne, melyben lesznek még szorosabban együttműködő tagállamok, és lesznek az EU perifériáján olyan államok, melyek a maghoz képest könnyen másodrangú tagokként találhatják magukat. 

Fico azt mondta, hogy politikájának alapja, hogy közelíteni akarnak az EU magjához, azaz Franciaországhoz és Németországhoz. A szlovák miniszterelnök elmondta azt is, hogy nagyon érdekli a V4-féle regionális együttműködés, de Szlovákia létfontosságú érdeke az EU-ban van. 

Szlovákia helyzete annyiban különleges a V4-államok között, hogy 2009-ben bevezették az eurót, ami lényegileg könnyítheti meg a nagyobb gazdasági együttműködést igénylő integrációt. 

A Reutersnek nyilatkozó elemzők szerint bőven van ráció Fico szavaiban, hiszen a kisméretű szlovák gazdaság nagyban támaszkodik a nyugati, elsősorban német importra. 

Otilia Dhand, a New York-i Teneo Intelligence elemzője szerint a V4-eket sokan kapcsolták össze Orbán Viktor és a lengyel Jaroslaw Kaczynski nacionalista gondolkodásával, ez pedig csak szűkösen szolgálhatja Szlovákia saját érdekeit.  

Korábban Magyarországhoz hasonlóan Szlovákia sem volt hajlandó befogadni a korábban elfogadott kvóta alapján az országba telepítendő menekülteket, de nemrég Fico jelezte, hogy száz menekültet átvesznek Görögországból és Olaszországból, ezzel pedig elkerülte egyelőre, hogy hasonló jogi eljárás indulhasson Szlovákia ellen, mint ami Budapestet, Varsót és Prágát fenyegeti. 

Múlt héten pedig Fico jelezte, hogy Szlovákia nagyobb mértékben szeretne részt venni az EU katonai projektjében, és arra utasította védelmi miniszterét, hogy európai megoldásokat keressenek a szlovák hadsereg számára, mert nemsokára le fogják cserélni az elöregedett orosz Mig-29-es vadászgépeiket. (Reuters)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.