Gyilkosság vádjával tartóztatták le a gyilkos íróról könyvet író kínai írót

külföld
2017 augusztus 16., 10:09
comments 25

A kínai hatóságok a múlt pénteken őrizetbe vették a sikeres krimiírót, Liu Jong-piaót. Liu nemrég megjelent könyve, a Bűnös titok előszavában jelezte, hogy már dolgozik a folytatáson: egy olyan, döglött aktákról szóló detektívregényen, melynek főhőse egy írónő, aki maga is megúszta a lebukást, pedig több felkavaró gyilkosságot is elkövetett.

A hatóságok vádjai szerint ez magára Liura is állhat: a gyanú szerint az író több mint húsz éve négy embert vert agyon. "Mióta várom már magukat" - mondta állítólag letartóztatásakor a rendőröknek.

A vád szerint Liu 1995. november 29-én egy társával beköltözött egy hucsoui vendégházba, hogy az éjjel kirabolhassa a többi vendéget. Amikor egyik áldozatuk szembeszállt velük, agyonverték. A bűncselekményt leplezendő még a vendégházat üzemeltető házaspárral és 13 éves unokájukkal is végeztek.

Az ügyben eredetileg nyomozó Hszü Cse-cseng szerint a gyilkosok utáni hajsza azután halt el végleg, hogy semmiféle kapcsolatot sem sikerült találni a gyilkosok és áldozataik között. 22 évvel később aztán egy véletlen folytán sikerült azonosítaniuk Liut és társát, akit most 64 éves, és akit csak Vangként emlegetnek. Hogy pontosan hogyan sikerült ez, azt az esetről beszámoló Újság című sanghaji lap nem részletezte, csak annyit közölt, hogy a dns-technológia fejlődése segített.

Liu minden jel szerint saját élményei ihlette regénye, A gyönyörű író, aki ölt végül nem jelent meg. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.