Megoldódott a Frankenstein-dínó rejtélye

Zavarbaejtő állat: a két éve felfedezett Chilesaurusról mostanáig azt hitték, hogy különböző fajok csontjaiból lett összerakva. De kiderült, hogy valóban létezett, mi több, az egyik őse a madármedencéjűeknek.Fotó: EITAN ABRAMOVICH/AFP

Bár úgy tűnt, mintha a Chilében fellelt dinoszaurusz csontjai több más dinoszauruszfaj csontjaiból lett volna összetákolva, a legfrissebb kutatási eredmények szerint a különleges csontváza miatt Frankenstein-dínónak is becézett Chilesaurus valóban létezett. Mi több, Matthew Barron és társai szerint ez az egyed a hiányzó láncszem a növényevők, mint a Stegosaurus és a húsevők, mint a T. rex között. Baron saját értékelése szerint a Chilesaurus lehet az első madármedencéjű, vagyis olyan legendás dinoszauruszok őse, mint amilyen a Triceratops.

"Fogalmunk se volt, hogyan fejlődhettek ki a madármedencéjűek, amelyek annyira eltérnek minden más dinoszaurusztól. A felfedezésük óta eltelt 130 évben semmilyen elméletet nem sikerült kidolgozni arra, hogy hogyan nézhettek ki az első példányok. Mostanáig" - nyilatkozta a BBC-nek.

A Chilesaurus két évvel ezelőtti felfedezése óta mostanáig rejtély volt. A lábai a Brontosauruséra, a csípője a Stegosauruséra, a karjai és a teste pedig a Tyrannosauruséra emlékeztettek, ezért nem is tudták sehova elhelyezni a dinoszauruszok fejlődésfáján - amin amúgy nemrég finomítani kellett, mert a korábban a hüllőmedencéjűekhez sorolt T. rexet a madármedencéjűekhez sorolták át. (Via BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.