A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 13 halsütödét ellenőrzött a Balatonnál június utolsó hetében, több mint 160 mintán 700 laboratóriumi vizsgálatot is végeztek, számos szabálytalanságot és hiányosságot feltártak, 1,175 millió forint élelmiszerlánc felügyeleti bírságot szabtak ki.
A Szupermenta termékteszt-sorozat részeként végzett ellenőrzésen a hatóság 13 vendéglátóhelyből 2-nél mindent megfelelőnek talált, 6 helyen kisebb hiányosságokat tárt fel, emiatt 5 üzemeltető figyelmeztetésben részesült, ugyanakkor 5 üzletben a súlyos hibák miatt bírságoltak, 1 esetben korlátozták a sütöde tevékenységet, 2 helyen azonnal felfüggesztették a működést a hiányosságok felszámolásáig.
A hatóság közleményében kitért arra, hogy szezonális ellenőrzés során két üzletben az Nébih állami halőri szolgálata több mint 100 kilogramm halat vont ki a forgalomból a nem megfelelő nyomon követés és a származást igazoló dokumentumok hiánya miatt.
A Nébih közölte: laboratóriumi ellenőrzés során több mint 160 mintán mintegy 700 vizsgálatot végeztek. Valamennyi késztermék mikrobiológiai eredménye jó lett, ugyanakkor a vizsgált 13 halsütőből csupán 2 helyen volt a mikrobiológiai tisztaság megfelelő, a többi vendéglátóhelyen penész vagy baktériumok, egyéb szennyezők jelenlétét mutatták ki. (MTI)
Kommentek
Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.