Bannon szerint a rasszista tüntetők vesztes bohócok

2017 augusztus 17., csütörtök 6:26
29

Szerdán részletesen is írtunk arról, hogy mennyire komoly háború zajlik a színfalak mögött a Fehér Házban Trump tanácsadói között. A küzdelem központi alakja, Steve Bannon, akinek esetleges menesztéséről újra felerősödtek a pletykák, és akit Trump se nagyon védett meg egyértelműen keddi, hamar híressé vált sajtótájékoztatóján.

Bannon, aki az egész alt-right egyik legfontosabb ideológusa, és aki a Breitbart média éléről került a Fehér Házba, most egy egészen váratlan húzással kavarta fel még az eddiginél is jobban a helyzetet: interjút adott egy liberális/progresszív lap, az American Prospect újságírójának, Robert Kuttnernek

A beszélgetésre ráadásul Bannon jelentkezett be, miután olvasta Kuttner egy friss cikkét arról, hogy Kína mennyire sokat profitál az USA és Észak-Korea szembenállásából. Kuttner épp szabadságon volt, így végül csak telefonon beszéltek, de így is rengeteg izgalmas dolgot elhangzott annak az embernek a szájából, akinek a legnagyobb hatása lehet Donald Trump gondolkodására. 

Fotó: Chip Somodevilla/Getty Images

Az hamar kiderült, hogy Bannon teljesen rá van pörögve a Kína elleni kereskedelmi harc koncepciójára, valójában semmi más nem érdekli igazán. Elmondta, hogy talán lehetne valamilyen megállapodást kötni Kínával, és ez alapján Peking érhetné el, hogy befagyasszák az észak-koreai nukleáris programot, és a befagyasztást folyamatosan ellenőriznék. Ebben az esetben az Egyesült Államok kivonhatná csapatait a Koreai-félszigetről. De ennek a megállapodásnak az esélye nagyon halvány - mondta. Tekintve, hogy Kína nem fog sokkal több követ megmozgatni Észak-Koreával kapcsolatban, mint eddig, és a megsemmisüléssel való kölcsönös fenyegetettség logikája kényszerít önmérsékletre minden felet, Bannon nem látja akadályát annak, hogy az Egyesült Államok ne alkalmazzon szigorú kereskedelmi szankciókat Kína ellen. 

Észak-Koreára visszatérve elmondta, hogy nincs katonai megoldás a rezsim jelentette nukleáris fenyegetésre, mert bármilyen katonai támadás után 30 perccel tízmillió ember pusztulhatna el Szöulban, és ez egy olyan probléma, amire eddig senki nem kínált megoldást.   

Elmondta azt is, hogy az USA kereskedelmi háborúban áll Pekinggel, és agresszív kereskedelempolitikai lépéseket jósolt, igaz, ezeket nem részletezte. 

„Egyikünké lesz a hegemónia az elkövetkező 25-30 évben, és ha mi az eddigi utat követjük, akkor az övék lesz.”"

Épp ezért a Kínával folytatott gazdasági háborún múlik minden, és az amerikai kormánynak mániákusan erre kell összpontosítania. Öt, maximum 10 évük van arra, hogy tegyenek valamit, utána a történet elérhet egy olyan pontot, ahonnan az USA már nem tud felállni.

Bannon beszélt arról is, hogy a Fehér Házban sokan nem értenek vele egyet. A Nemzeti Gazdasági Tanács igazgatója, Gary Cohn kifejezetten ellenzi a nézeteit. "Napi csatákat kell folytatnom, ott van a pénzügyminiszter és Gary Cohn és a Goldman Sachs lobbistái" - mondta el Bannon. 

Beszélt arról is, hogy a külügyminisztérium személyzeti politikáját hogyan kívánja befolyásolni. Éppen azon dolgozik, hogy a Kelet-Ázsiáért és a csendes-óceáni térségért felelős ügyvezető külügyi államtitkárt eltávolíttassa, és a külügybe általában is "héja", vagyis radikális nézeteket valló munkatársakat vetessen fel. Épít közben egy külső koalíciót is, amibe baloldaliakat is be akar vonni, vélhetően ezért hívta fel Kuttnert is. 

A beszélgetés legizgalmasabb része akkor jött el, amikor Kuttner megkérdezte Bannont, hogyan fér össze a gazdasági nacionalizmusa azzal a fehér fajalapú nacionalizmussal, ami Charlottesville-ben mutatta meg legutóbb magát. 

Bannon erre elmondta, hogy ez etnonacionalista lúzerek, marginális elemek, csak bohócoknak egy gyülekezete. Szerinte nagyszerű, hogy a demokraták ennyit beszélnek identitáspolitikáról, és minden nap a rasszizmust emlegetik, mert amíg a baloldal a fajra és az identitásra összpontosít, Bannonék tudnak előrehaladni a gazdasági nacionalizmussal, és ezzel össze lehet zúzni a demokratákat. 

Mivel Bannon nagyon ritkán ad interjút, természetesen óriási felfordulás követte ezt a mostani megszólalását, az American Prospect szerverei le is haltak egy időre.. Érdekes csavar, hogy a sajtó működését iszonyú jól ismerő Bannon környezetéből most azt a nehezen hihető üzenetet kezdték el közvetíteni, hogy Bannon nem tudta, hogy ez a beszélgetésük meg fog jelenni interjúként.

Az biztos, hogy Bannon ezzel a beszélgetéssel éppen legfőbb fehárházbeli ellenségeinek kezére játszott rá: eddig is az volt vele az egyik fő baj, hogy önfejűen, az elnököt megkerülve cselekszik, és hogy magát promotálja Trump helyett, amire most is lehetett példát látni. (American Prospect, Guardian, Axios, MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt