Emeletes vonatokat vesz a MÁV

Több 444 videó?
Szeretném

A MÁV 11 nagy kapacitású motorvonat vásárlásáról írt alá szerződést a Stadlerrel a két cég közötti 8 éves, 40 darab motorvonatra szóló keretmegállapodás alapján – közölte a vasúttársaság.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a MÁV-Start Zrt. augusztus 8-án kötött 60,5 milliárd forint értékű támogatási szerződést a 11 darab új, emeletes motorvonat beszerzésére és a projekthez kapcsolódó feladatok ellátására. A fejlesztést az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Programban (IKOP) az Európai Unió finanszírozza. A kétszintes járművek fajlagos beszerzési ára 16,7 millió euró.

A vasúttársaság a nagy kapacitású, ún. KISS (Komfortabler Innovativer Spurtstarker S-Bahn-Zug) vonatokat a Budapest-Vác-Szob és Budapest-Cegléd-Szolnok elővárosi vasútvonalakon állítja forgalomba, 2019 és 2020 között.

A látványterven az emeletes vonat a Nyugati pályaudvaron láthatóFotó: Stadler

A tervek szerint az utasok az iskolaidőszakban találkozhatnak majd az új motorvonatokkal a Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony vonalon, a nyári menetrendi szezonban pedig a Balaton déli partján és a Velencei-tónál is. A továbbiakban érkező kétszintes motorvonatok vélhetően a Budapest-Újszász-Szolnok és a Budapest-Hatvan-Gyöngyös vonalszakaszokon is közlekedhetnek majd.

A közlemény szerint a MÁV-Start Zrt. az emeletes motorvonatokat saját szolnoki telephelyén fogja karbantartani.

A kétszintes motorvonatok utastájékoztató rendszerrel, légkondicionált, tágas utastérrel, wifivel, mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas hálózati csatlakozókkal, illetve kamerarendszerrel rendelkeznek majd. 

A járművek 4 kerekesszék, illetve 12 kerékpár vagy 5 babakocsi szállítására alkalmasak. Az elővárosi forgalomban közlekedő járművekkel szemben elvárás még a villamos motorvonati üzem és az óránként 160 kilométeres engedélyezett sebesség.