Egy hároméves kislány a barcelonai terror legfiatalabb halálos áldozata

Helyszínelők a Ramblán, Barcelona központjában, ahol kisteherautó hajtott a járókelők közé. A támadásban 13-an életüket vesztették, legalább százan megsérültek.Fotó: PAU BARRENA/AFP

UPDATE 12:15: Megnevezték az első barcelonai áldozatot. Bruno Gulotta, a kétgyermekes olasz családapa családi nyaraláson volt gyermekeivel és feleségével. A Telegraph beszámolója szerint "Gulotta ötéves fia kezét fogva sétált a Ramblán, amikor a furgon halálra gázolta. Fiát felesége, Martina még időben el tudta rántani a kocsi elől. Martina amúgy héthónapos lányukkal, Ariával a hátán haladt férje és fia mögött.

_____

A Guardian jelentése szerint legalább 24 ország állampolgárai sérültek meg vagy vesztették életüket csütörtök kora este Barcelonában, amikor egy furgon a járókelők közé hajtott az óvárosban, a legendás Ramblán. A Guardian nem listázza az összes országot, de a BBC egy korábbi híradása szerint magyar állampolgár vagy állampolgárok is vannak az áldozatok - halottak és sérültek - között.

Az ügyben hiába kerestem Magyarország barcelonai főkonzulátusát, az ügyeletes telefonos érdeklődésemre csak annyit felelt, hogy a budapesti külügyminisztériumot keressem. A minisztérium egyelőre nem válaszolt még a 6:36 perckor küldött kérdéseimre, így hivatalos magyar források még nem erősítették meg a hírt. Így még arról sincs értesülésünk, hogy a spanyol és nemzetközi sajtóban említett magyar áldozat vagy áldozatok sérültek, vagy életüket vesztették a támadásban. A külügyminisztérium délelőtt 11-re hívott össze sajtótájékoztatót.

UPDATE 11:05: Magyar Levente külügyi államtitkár bejelentése szerint a barcelonai támadásnak egy magyar sérültje van. A nő könnyebb sérüléseket szenvedett. Kórházi ápolásra szorult, de már kiengedték.

Amit biztosan tudunk:

  • a spanyol hatóságok megerősítették, hogy a halálos áldozatok közül hárman német állampolgárok, egy pedig belga;
  • a legfiatalabb halálos áldozat egy hároméves kislány;
  • egy hétéves ausztrál kisfiúnak nyoma veszett;
  • a támadásban legalább 100-an megsérültek, a francia külügyminisztérium szerint 26 francia állampolgár van a sérültek között.
  • Az ír külügyminisztérium egy négytagú ír családnak segít, ott az apa szenvedett súlyos sérüléseket. Műtétre szorul, de nincs életveszélyben.

A brit sajtó és a brit külügyminisztérium nem tud brit áldozatokról. Viszont az kiderült, hogy a Manchester Arenánál elkövetett bombatámadás egyik túlélője, Chris Pawley a Ramblán volt a támadás idején. Ő maga is hihetetlennek tartja, hogy fél éven belül a második terrortámadást élte át. (Via The Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.