Támadássorozattá fejlődött a katalóniai terror

  • A csütörtök kora esti barcelonai gázolásos akció után az éjjel Barcelonától 120 kilométerre délre, Cambrilsban is járókelők közé hajtott egy autó. 
  • Az Audi A3-as öt utasa a rendőrökkel is tűzharcba keveredett, négyüket helyben agyonlőtték, az ötödik a kórházba szállítás után vesztette életét. 
  • A spanyol hatóságok jelenleg összesen négy incidenst vizsgálnak, ezek közül három biztosan összefügg: a barcelonai gázolás, a cambrilsi lövöldözés és egy ház felrobbanása Alcanarban. Cambrils és Alcanar Barcelonától délre vannak. 
  • Az eddig letartóztatott három gyanúsított közül kettőt is Barcelonától száz kilométerre északra vettek őrizetbe, és szintén Barcelonától 80 kilométernyire északra találtak egy gyanús furgont is.
  • A negyedik incidens Barcelona északnyugati elővárosában, Sant Jus Desvernben történt. Itt lövésekkel tartóztattak fel egy autót, amely korábban Barcelona belvárosában tört át egy kordonon. Egy ember meghalt, azonosítása után derült ki, hogy ő a kocsi tulajdonosa volt, de nem ő vezette a kocsit. Az első hírekkel szemben nem a rendőrök végeztek vele, hanem megkéselték - minden bizonnyal a kocsi vezetője, aki elmenekült a helyszínről.

Cikkünk folyamatosan frissül.

A hajsza még bőven tartott. A helyi TV3 újságírója, Roger Rovira éppen azt jelentette, hogy a rendőrök Barcelonától 80 kilométernyire, Vic városában találtak egy hasonló furgont, mint amivel a gyanú szerint Driss Oukabir is átgázolt Barcelona népszerű főutcáján, a Ramblán, megölve 13 embert. A furgont ugyanatól a Telefurgo autókölcsönzőtől bérelték, a rendőrség ezért azt gyanította, hogy ez lehetett a menekülőjármű. Ekkor érkezett hír egy újabb támadásról. Az első jelentések még arról szóltak, hogy a rendőrség egy antiterrorista rajtaütés során végzett az elkövetőkkel.

Később, a szemtanúk beszámolói alapján ennél összetettebb kép kezdett kirajzolódni. Ezek szerint egy Audi A3-as kezdett gyalogosokat gázolni a város tengerpartján, mielőtt belefutott volna egy rendőrkordonba. A jelentések szerint hat járókelő sérült meg. Egyikük állapota válságos.

A rendőrök ezután nyitottak tüzet a támadókra, akik közül négyet helyben agyonlőttek, az ötödik a kórházba szállítás után vesztette életét. A lövöldözésben a szemtanúk szerint néhány járókelő is könnyebben megsérült, a Guardiannek egy brit turista számolt be arról, hogy a barátját eltalálta egy srapnel.

Péntek reggelre a spanyol hatóságok arra jutottak, hogy a cambrilsi és a barcelonai támadások összefüggenek, ahogy összefügg ezekkel egy robbanás is Alcanarban, Barcelonától 200, Cambrilstől 80 kilométernyire. A robbanásban egy ember életét vesztette, egy másik megsérült, egy ház pedig romba dőlt. Ezt a robbanást eredetileg gázrobbanásnak hitték.

A ház felrobbanásának azért lehet jelentősége, mert a spanyol lapok értesülései szerint a Cambrilsban agyonlőtt terroristák bombamellényt viseltek, robbantásra is készülhettek. 

A barcelonai támadás után a rendőrség egy gyanúsítottat, Driss Oukabirt már őrizetbe vett, de egy másik után még folyik a hajsza - a Vicben talált furgonról azt feltételezték, hogy ennek a gyanúsítottnak volt a menekülőjárműve. Az egyelőre nem tisztázott, hogy a spanyol rendőrök szerint a Cambrilsban agyonlőtt gyanúsítottak között van-e a barcelonai gázolás miatt üldözött gyanúsított is. 

UPDATE 6:42: Már nem olyan biztos, hogy a terrortámadás után gyanúsítottként elfogott Driss Oukabirnak egyáltalán köze volt a támadáshoz. A legfrissebb hírek szerint a 28 éves, marokkói állampolgárságú Oukabir maga sétált be a rendőrségre azután, hogy a hírekben látta, hogy őt gyanúsítják. Azt állítja, hogy az iratait ellopták, nem volt köze a támadáshoz. Ripoll városában, Barcelonától száz kilométerre északra lakik, ott is adta fel magát. 

Annak, hogy Ripoll északra van Barcelonától, lehet jelentősége. Hajnalban, a barcelonai merénylet után órákkal Barcelonától 120 kilométerre délre, Cambrilsban hajtottak végre újabb támadást, csütörtök délután pedig még Cambrilstól is délebre, Alcanarban robbant fel egy ház. A rendőrség szerint a három eset összefügg. Ahogy annak is lehet még jelentősége, hogy a rendőrség péntek hajnalban Vic városában talált egy, a barcelonai terrortámadásban használt furgonnal azonos típusú, ugyanattól a kölcsönzőcégtől, a Telefurgontól bérelt autót. Vic Barcelonától 80 kilométerre északra, a Ripoll felé vezető úton fekszik.

UPDATE 7:05: A Guardian jelentése szerint Oukabir ugyan még mindig őrizetben van, de a rendőrség már nem gyanúsítja azzal, hogy ő vezette volna a barcelonai Ramblán 13 járókelőt halálra  gázoló furgont. Egy másik férfit is őrizetbe vettek az éjjel, de őt sem gyanúsítják azzal, hogy a furgont vezette.

UPDATE 7:29: Anna Ayala írónő, a katalán rádió bemondójának legfrissebb, péntek kora reggeli képei alapján visszatérőben van az élet a Ramblára, Barcelona legendás főutcájára, ahol az előző este egy még azonosítatlan támadó egy furgonnal 13 embert gázolt halálra:

UPDATE 7:53: Újabb bonyodalom akadt a történetben. A spanyol rendőrség éjjel közölte a hírt, hogy San Just Desvernben, Barcelona észak-nyugati elővárosában egy rendőrségi útakadálynál kirobbant tűzharcban agyonlőttek egy embert, de azt is állították, hogy ennek az esetnek nincs köze a barcelonai terrortámadáshoz. Mostanra kiderült, hogy az útakadálynál nem az autó vezetője vesztette az életét, és nem is a rendőrök golyóitól. Hanem az autó utasa, akit halálra késeltek. A rendőrség az áldozatot a jármű tulajdonosaként azonosította. Most éppen azt feltételezik, hogy az áldozattal a járműt vezető férfi végezhetett, aki viszont elmenekült a helyszínről, és akinek ezek szerint mégis köze lehetett a barcelonai merénylethez. A rendőrség hajszát indított az előkerítésére.

UPDATE 8:14: A spanyol hatóságok tájékoztatása szerint a barcelonai merénylet 13 halálos áldozata közül hárman német állampolgárok, egy pedig belga. További részleteket nem közöltek.

UPDATE 9:06 Javier Zaragoza, a terrorcselekményekkel foglalkozó spanyol bíróság, az Audiencia Nacional vezetője szerint a Cambrilsban agyonlőtt terroristák kapcsolata a "dzsihadizmussal" ismert volt. A spanyol rendőrség közben egy harmadik gyanúsítottat is őrizetbe vett. A legújabb gyanúsítottat Ripollban, Barcelonától száz kilométernyire északra vették őrizetbe - ugyanott, ahol az elsőként meggyanúsított Driss Oukabirt is, akiről időközben már a spanyol hatóságok se feltételezik, hogy ő követte volna el a barcelonai gázolást.

Újabb részletek derültek ki a Sant Just Desevern-i incidensről is, a Guardian barcelonai tudósítójának jelentése szerint a Barcelona északnyugati elővárosában feltartóztatott autó, aminek a tulajdonosát halálra késelve találták meg az anyósülésen, csütörtök délután tört át egy kordont az Avinguda Diagonal sugárúton, ahol Magyarország főkonzulátusa is van. A rendőrség első közlése szerint agyonlőtték a támadót, de később kiderült, hogy nem a kocsi sofőrje halt meg, és nem is a rendőrök lőtték agyon. A sofőrt még keresik.

Az El Mundo értesülései szeirnt a hatóságok közben mind a 13 barcelonai áldozat boncolásával végeztek. Mindegyiküktől vettek DNS-mintát, és foglenyomatukat is megvizsgálják. A támadás áldozatai között a rendőrség tájékoztatása szeirnt három német és egy belga állampolgár is van, a legfiatalabb halálos áldozat egy hároméves kislány.

UPDATE 10:03: A Reuters értesülései szerint a spanyol hatóságok egy nyolcfős terrorsejtet gyanítanak a támadás elkövetőjeként. Meg nem nevezett igazságszolgáltatási forrásukra hivatkozva arról is írnak, hogy a terroristák gázpalackokkal terveztek támadást elkövetni. 

A Guardian legfrissebb információi szerint a Cambrilsban agyonlőtt terroristákon nem volt valódi bombamellény, a bombamellénynek kinéző ruhadarabjaikban nem volt robbanószer.

A Telegraph értesülései szerint a spanyol hatóságok immár nem az elsőként meggyanúsított Driss Oukabir helyett már Oukabir öccsére koncentrálnak, vagyis ő a harmadik letartóztatott - a második, akit Barcelonától száz kilométerre északra, Ripollban vettek őrizetbe.

UPDATE 10:35: Barcelona a spanyolországi iszlamisták egyik központja, írja a Guardian a West Point-i katonai akadémia terrorizmuskutató központjának júniusi jelentésére hivatkozva. A jelentés megállapításai szerint az elmúlt három évben Spanyolországban letartóztatott 178 szélsőséges iszlamista negyedét Barcelonában és környékén fogták el. A spanyolországi iszlamisták 90 százaléka amúgy Spanyolországon belül radikalizálódott.

A BBC jelentése szerint a katalán rendőrség rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezetett be, ellenőrző pontokat állítottak fel Barcelona központjában, a Placa de Catalunya környékén. Mindenkit arra kérnek, hogy a belvárost lehetőleg gyalog közelítse meg, és ne viseljen nagyobb táskát vagy hátizsákot.

(Via Guardian)