18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

13-an halhattak meg, amikor egy kisbusz hajtott a gyalogosok közé Barcelona központjában

Terrorizmus
2017 augusztus 17., 15:52
comments 1224
  • Egy kisbusz gyalogosok közé hajtott Barcelona központjában.
  • A spanyol lapok 13 halottról és 50 sebesültről tudnak.
  • A helyi egészségügyi szolgálat szerint ők 64 sérültet láttak el a támadás után.
  • A kisbusz sofőrje gyalog menekült el a helyszínről.
  • A helyi média szerint sokkal később egy közeli török bárba két fegyveres hatolt be, és túszokat ejtettek, a rendőrség pedig tárgyalni kezdett velük. Ezeket az információkat azonban a helyi rendőrség nem sokkal este 8 után cáfolta.
  • A rendőrség a helyi média szerint keres egy második furgont is, de egyelőre nem tudni, miért.
  • Nem sokkal este 8 után a rendőrség őrizetbe vett egy gyanúsítottat, és közölték, hogy nincsenek túszok egy barcelonai bárban sem, és nem barikádozta el magát ilyen helyen egyetlen terrorista sem.
  • A letartóztatott férfi a 28 éves Driss Oukabir, aki egy marokkói származású francia állampolgár, és eredetileg Marseille-ből származik, de Spanyolországban lakott. A férfi büntetett előéletű, a rendőrségi források szerint 2012-ben szabadult a börtönből.
  • Háromnegyed 9-kor érkezett a hír, hogy a spanyol rendőrök lelőttek egy férfit, aki egy rendőri ellenőrzőponttól próbált elmenekülni egy fehér Forddal, de egyelőre nem tudni, neki volt-e köze a támadáshoz.
  • A terrortámadás elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett.
  • Közben kiderült, hogy egy korábbi, kettős robbanásnak is köze lehet a terrortámadáshoz.

Gyalogosok közé hajtott csütörtök délután egy kisbusz  Barcelona központjában, a mindig turistákkal tömött Ramblán – írta meg a La Vanguardia.

Rendőr- és mentőautó áll a Ramblán 2017. augusztus 17-én.
photo_camera Rendőr- és mentőautó áll a Ramblán 2017. augusztus 17-én. Fotó: Josep Lago/AFP

A rendőrség közlése szerint többen megsebesültek. A gázolást terrortámadásként kezelik, de egyelőre nem tudják, mi volt az indíték.

link Forrás

Az El Pais szerint a sofőr gyalog menekült el, miután elütött több tucat embert – írja a BBC. A Reuters helyi források alapján azt írja, két fegyveres férfi ment be egy étterembe a gázolás után.

A Metro és több lap is arról írt, hogy a környéken az egyik Corte Inglés ruházati boltban lövéseket is hallottak. Szemtanúk szerint a fegyveresek (akik talán a gázolásért is felelősek) a Luna Istanbul nevű bárban barikádozták el magukat, és túszokat ejtettek. Ezt az értesülést azonban a rendőrség este 8 után nem sokkal cáfolta.

A rendőrség ellenőrzőpontokat állított fel a Barcelonából kivezető utak mentén.  

Az El País információi szerint a rendőrség egy másik furgont is keresett, mert annak is köze lehetett a támadáshoz, de egyelőre nem világos, mi a kapcsolat. Ezt a második furgont este fél 8 körül találták meg és kerítették be a rendőrök a Barcelonától 70 kilométerre lévő Vic nevű városban.

Nem sokkal este 8 után a rendőrség őrizetbe vett egy gyanúsítottat, és azt is közölték a Twitteren, hogy „jelenleg nincs senki túszul ejtve barcelonai bárban”.

Háromnegyed 9-kor érkezett a hír, hogy a spanyol rendőrök lelőttek egy férfit, aki egy rendőri ellenőrzőponttól próbált elmenekülni egy fehér Forddal, de egyelőre nem tudni, neki volt-e köze a támadáshoz.

Az MTI a Reutersre hivatkozva biztosra írta, hogy az egyik merénylőt lőtték le, de hozzátették, hogy a rendőrség még legalább egy embert keres. A katalán rendőrség közölte, hogy kiüríti a merénylet környékét, a Las Ramblas sugárút érintett részén, mert keresi a merénylő további cinkosát vagy cinkosait. Egyes hírek szerint hárman is részt vehettek a terrorcselekményben.

link Forrás

A spanyol hatóságok szerint a kisbuszt, amit a támadáshoz használtak, egy Driss Oukabir nevű férfi bérelte ki a Barcelonától 20 kilométerre lévő Santa Perpetua de la Mogada városban. A férfitól közöltek egy fotót is:

A különböző sajtóforrások szerint a gyanúsított a 28 éves Driss Oukabir, aki egy marokkói származású francia állampolgár, és eredetileg Marseille-ből származik, de a Barcelonától több mint 100 km-rel északra található Ripollban lakott, és legálisan tartózkodott Spanyolországban. A férfi büntetett előéletű, a rendőrségi források szerint 2012-ben szabadult a börtönből. A rendőrség nem közölte, miért ült börtönben. A spanyol ABC szerint családon belüli erőszakért körözték, de a rendőrség nem gyanúsította dzsihádista aktivitással.

Órákkal a merénylet után az Iszlám Állam jelentkezett a barcelonai gázolásos merénylet elkövetőjeként: a szervezet a szócsövének számító Aamák hírügynökségen keresztül tudatta, hogy a merényletet a harcosai az USA vezette nemzetközi koalíció katonai támadásaira válaszul követte el.

A gázoló kisbuszban a rendőrök sajtóértesülések szerint megtalálták Driss Oukabi marokkói útlevelét.

link Forrás

A spanyol sajtó eleinte két halottról és húsz sebesültről írt, de ezt a számot a helyi hatóságok még nem erősítették meg.

Este 7-kor már 10-13 halottról tudtak a lapok.

A spanyol rendőrség szerint azonban csak egy ember halt meg, igaz, 32-en megsérültek, közülük 10 súlyosan.

Este fél 9 környékén viszont újra azt közölték a spanyol hatóságok, hogy legalább 13 halott van, és akár 50 sérült.

A helyi egészségügyi szolgálat adatai szerint azonban 64 embert részesítettek ellátásban a támadás után.

Egy taxisofőr, aki látta a támadást, azt mondta az El Paísnak, hogy a kisbusz 70-80 km/ó-val, lassítás nélkül, cikkcakkban hajtott a járdán, tehát minden bizonnyal az volt a célja, hogy minél több embert elüssön.

A sebesültek között gyerekek is vannak, az egyiküket kritikus állapotban szállították kórházba. Két másik gyerek állapota kevésbé súlyos ugyan, de őket is kórházban kezelik.

A barcelonai rendőrség arra kérte a Barcelona központjában, a La Boqueria Market környékén tartózkodókat, hogy további utasításig maradjanak ott, ahol vannak.

A hatóságok szemtanúk szerint szervezettek ürítették ki a környéket, a városi taxitársaságok ingyen szállították az embereket a vasútállomásig, a turistákat pedig a hoteljeikhez.

Ez volt a kisbusz, ami a jelentések szerint az utcán az elejétől hosszában ment végig középen, a sétálós részen, a Catalunya tértől 600 métert:  

link Forrás
link Forrás

A francia Figaro térképen mutatta be a furgon útvonalát a turistákkal tömött utcán:

A gyalogosok a közeli boltokba húzódtak be, a boltokat be is zárták. A Reuters szerint a hatóságok lezáratták a helyi metró- és vonatállomásokat.

Az EU és az USA is a támogatásáról biztosította Spanyolországot a terrorizmus elleni harcban.

Időközben kiderült, hogy egy korábbi, kettős robbanásnak is köze lehet a terrortámadáshoz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.