Driss Oukabir a letartóztatott barcelonai merénylő

Terrorizmus
2017 augusztus 17., 20:44
comments 246

A katalán rendőrség azonosította a délutáni Barcelonában elkövetett gázolásos merénylettel kapcsolatban őrizetbe vett gyanúsítottat, aki feltehetőleg bérelte és vezette a furgont, amivel több tucat embert elgázolt – írta az El Público rendőrségi forrásokra hivatkozva.

A különböző sajtóforrások szerint a gyanúsított a 28 éves Driss Oukabir, aki egy marokkói származású francia állampolgár, és eredetileg Marseille-ből származik, de a Barcelonától több mint 100 km-rel északra található Ripollban lakott, és legálisan tartózkodott Spanyolországban. A férfi büntetett előéletű, a rendőrségi források szerint 2012-ben szabadult a börtönből. A rendőrség nem közölte, miért ült börtönben. A spanyol ABC szerint családon belüli erőszakért körözték, de a rendőrség nem gyanúsította dzsihádista aktivitással.

photo_camera Fotó: Driss Oukabir/Facebook

A Facebook-adatlapja alapján az elmúlt hetekben több posztot közölt, amikben videofelvételekkel és képekkel kiegészítve elítélte az arabok elleni „gyarmatosítást”. Az egyik videofelvétele szerint például „a cionizmus a zsidó nép vezetését és felsőbbrendűségét hirdető mozgalom, a zsidó felszabadítás hazugságába bújtatva”. A Facebook órákkal a merénylet után eltávolította oldaláról Oukabir adatlapját, aki több fenyegetést is kapott a támadás óta.

Órákkal a merénylet után az Iszlám Állam jelentkezett a barcelonai gázolásos merénylet elkövetőjeként: a szervezet a szócsövének számító Aamák hírügynökségen keresztül tudatta, hogy a merényletet a harcosai az USA vezette nemzetközi koalíció katonai támadásaira válaszul követte el.  (Guardian, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.