Lelépnek Trump kulturális tanácsadói is, lemondásra szólították fel az elnököt

2017 augusztus 19., szombat 6:46
171

Miután sorban léptek ki az amerikai gazdasági vezetők Donald Trump elnök iparpolitikai tanácsadócsapatából, és Trump erre sértődötten feloszlatta az egész testületet, most lelépnek az elnök művészeti és humántudományi tanácsadótestületének tagjai is. Erről egy közösen jegyzett levélben tájékoztatták az elnököt, és a szöveg bekezdéseinek kezdőbetűi a RESIST, azaz ellenállni szót adják ki.

A gazdasági tanácsadókhoz hasonlóan ők is azért döntöttek így, mert szerintük az elnök nem kezelte megfelelően a múlt hétvégi charlottesville-i tüntetéseket, ahol neonácik és szélsőjobboldaliak csaptak össze az ellentüntetőkkel, és egy ellentüntető meg is halt, amikor egy autó nagy gázzal a tömegbe hajtott.

Trump nem volt hajlandó elítélni a szélsőjobboldali terrorcselekményt, és a tüntetésen összegyűlő jobboldali gyűlöletcsoportokat, helyette a „több oldalról érkező” erőszakról beszélt. Később ugyan egy sajtótájékoztatón elítélte a rasszizmust, de utána megint az ellentüntetők számlájára írta a történteket.

A most távozó tanácsadók azt írták az elnöknek,

ha nem érti, mi is volt a gond az értékelésével, és hogy ezzel milyen üzenetet küldött az amerikai társadalom számára, akkor mondjon le.

A tanácsadócsoportnak nagy befolyása van az amerikai oktatáspolitikai kérdésekre, és a kulturális diplomáciára is. A testület tiszteletbeli elnöke a First Lady, Melania Trump. Ő természetesen nem lép le. (Politico)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt