A dél-afrikai miniszter diplomáciai mentességet adott Mugabe feleségének, miután a zimbabwei first lady Johannesburgban összevert egy modellt

Diplomáciai mentességet kapott a dél-afrikai nemzetközi kapcsolatok miniszterétől, és vasárnap szabadon visszatérhetett hazájába Grace Mugabe zimbabwei fist lady, akit a Dél-Afrikai Köztársaságban azzal vádolnak, hogy egy johannesburgi elegáns szállodában megvert egy 20 éves nőt.

A támadás után riadókészültségbe helyezték a dél-afrikai rendőrséget, hogy Robert Mugabe zimbabwei elnök felesége ne hagyhassa el az országot, de Maite Nkoana-Mahabane miniszter aláírta a zimbabwei fist lady diplomácia mentességéről szóló rendeletet, ami vasárnap meg is jelent a helyi közlönyben.

Gabriella Engels azzal vádolta meg Grace Mugabét, hogy egy elektromos kábellel megkorbácsolta őt augusztus 13-án, amikor két barátjával egy luxusszállodában Mugabe fiára várt. Engels a homlokán és a koponyáján szenvedett sérüléseket, kórházba kellett vinni.

Grace Mugabét a dél-afrikai hatóságok bíróság elé idézték súlyos testi sértés okozása miatt, de nem jelent meg a keddi meghallgatáson.

A 93 éves Robert Mugabe a Dél-Afrikai Fejlesztési Közösség (SADC) csúcstalálkozóján vett részt Pretoriában, de az 52 éves felesége nem volt a hivatalos delegáció tagja.

A diplomácia mentesség hallatán Engles ügyvédei bejelentették, hogy bíróságon fogják megtámadni a dél-afrikai kormány döntését. A híres dél-afrikai ügyvéd, egykori államügyész, aki Oscar Pistorius paralimpikon gyilkossági ügyében börtönbe juttatta a vádlottat, szintén felajánlotta segítségét az Engels családnak Grace Mugabe felelősségre vonásában.

A dél-afrikai fő ellenzéki párt, a Demokratikus Szövetség (DA) a belügy-, a nemzetközi kapcsolatok és a védelmi minisztert azzal vádolta meg, hogy nem vették őrizetbe Grace Mugabét. „Azonnali parlamenti vizsgálatot fogunk követelni a kormány bűnrészessége ügyében, hogy engedélyezte a zimbabwei first ladyt távozni az országból, elkerülve a büntetőjogi felelősségre vonást” – írta közleményében John Steenuisen, a DA illetékese.

Fotó: Jekesai Njikizana/AFP

Grace Mugabe közismert szókimondásáról, hirtelen haragjáról és költekező életmódjáról. A politikai szerepvállalása is egyre szélesebb körű, ami miatt sokan feltételezik, hogy a férje örökébe akar lépni. A közelmúltban annak a véleményének adott hangot, hogy a zimbabwei kormánypártnak helyre kellene állítania az alkotmány azon kitételét, amely szerint nőt kell választani a párt alelnöki tisztségbe. (MTI)