Maduro egy legmagasabb szintű „szolidaritási világtalálkozót” szervez

Nicolás Maduro venezuelai elnök a Televen televíziónak adott interjúban bejelentette, hogy legmagasabb szintű „szolidaritási világtalálkozót” szervez, és felszólította a világ vezetőit, hogy vegyenek részt a venezuelai nép iránti szolidaritásból rendezendő fórumon.

Maduro és Putyin 2016 októberében Isztambulban.Fotó: Szergej Gunejev/Szputnyik

„A legmagasabb szintű találkozó előtt egy sor előkészítő rendezvény lesz a világ különböző országaiban, és már a jövő héten elkezdődik a szolidaritási kampány, aminek a venezuelai igazság védelmére kell ösztökélnie a világ közvéleményét” – mondta Maduro, akik szerint azért van szükség egy ilyen nemzetközi fórum megrendezésére, hogy szembeszegüljön a világ számos sajtóorgánuma által gerjesztett Caracas elleni kampánnyal.

Venezuelában április eleje óta tartanak tömeges kormányellenes tüntetések, amiket az váltott ki, hogy a legfelsőbb bíróság kiszélesítette az elnök hatáskörét, és korlátozta az ellenzék által uralt parlament hatásköreit. A tüntetéseken több mint 120-an haltak meg, több ezren megsebesültek.

A helyzetet súlyosbította, hogy az államfő kezdeményezésére – az ellenzék bojkottja mellett – július végén megválasztották az 545 tagú alkotmányozó nemzetgyűlést, ami Maduro szerint egyedüli remény lehet a béke helyreállítására a válság sújtotta országban. De az ellenzék szerint a népszerűtlen Maduro az új alkotmány írásával megbízott testülettel akarja megőrizni az elnöki hatalmát.

A múlt héten Limában tanácskozott a venezuelai válságról az amerikai kontinens 17 országa, és közös nyilatkozatukban illegitimnek minősítették az alkotmányozó nemzetgyűlést, így a döntéseit nem fogják elismerni. A regionális találkozó résztvevői nyilatkozatukban elítélték az alapvető polgári és szabadságjogok „szisztematikus megsértését” Venezuelában, a politikai ellenfelek üldözését és bebörtönzését, illetve a szabad választások hiányát. (MTI via TASZSZ)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.