Sikerült kihallgatni a turkui késelőt

A finn rendőrkapitányság a Twitteren közölte, hogy kihallgatták a péntek délutáni turkui késeléses támadás feltételezett elkövetőjét, de a nyomozás érdekében egyelőre nem hozzák nyilvánosságra a beszélgetés tartalmát. A rendőrség közölte azt is, hogy hétfőn kérni fogja a bíróságtól a marokkói férfi előzetes letartóztatását.

Nem sokkal korábban még azt mondták, egyelőre nem tudták szóra bírni a gyanúsítottat, de a másik négy gyanúsított kihallgatása folytatódik, és ők hajlandóak a rendőrséggel együttműködve mindent tisztázni. Még nem tisztázott az utóbbi négy ember szerepe a késeléses merényletben, és arról sincs döntés, hogy a rendőrség kérni fogja-e hétfőn az előzetes letartóztatásukat.

A támadó péntek délután megölt két embert, nyolcat pedig megsebesített a Helsinkitől 150 km-re nyugatra fekvő Turkuban. A rendőrök lábon lőtték, és őrizetbe vették. Mindkét halálos áldozat finn volt, de a sérültek között vannak külföldiek is, két svéd és egy olasz állampolgár.

Rendőrök a késelés egyik áldozatával pénteken, Turkuban.Fotó: Kirsi Kanerva/AFP

A 18 éves marokkói férfi tavaly tavasszal érkezett Finnországba, a rendőrség szerint a támadáskor szemlátomást nőket választott célpontnak, a 2 halálos áldozat és a 8 sebesült közül 6 nő volt. Az MTV finn tévécsatorna névtelenül nyilatkozó forrásokra hivatkozva közölte, hogy a férfitől megtagadták a menedékjogot, de a rendőrség ezt nem kívánta kommentálni, csak annyit közölt, hogy „részese volt menedékjogi eljárásnak”, és a turkui befogadóközpontban lakott.

A megsebesített támadón kívül a finn rendőrség még négy, vele kapcsolatban álló marokkóit vett őrizetbe, még egy ember ellen pedig nemzetközi körözést adott ki. A rendőrség korábban semmilyen velük kapcsolatos figyelmeztetést nem kapott.

A finn hatóságok terrorista indíttatású gyilkosságként kezelik az ügyet. Az utcai késelés után országszerte azonnal fokozták a biztonsági intézkedéseket, főleg a vasútállomásokon és a helsinki repülőtéren. A merénylet miatt több településen is házkutatásokat tartottak.

Vasárnap Finnország-szerte egy perc néma csenddel emlékeztek meg az áldozatokról. Helyi idő szerint 10 órakor elcsendesült minden, és megkongatták a templomok harangjait, majd az áldozatok emlékének szentelt gyászmiséket tartottak. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.