Székesfehérvár is elindul a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címért

eu
2017 augusztus 20., 18:07
comments 248

Székesfehérvár is pályázik a 2023. évi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) cím elnyeréséért – közölte Cser-Palkovics András fideszes polgármester a város Szent István-napi ünnepi közgyűlésén.

A döntést egy augusztus 15-ig tartó konzultáció előzte meg, amin a 3700 fehérvári válaszadó 93 százaléka támogatta, hogy Székesfehérvár induljon el a pályázaton – írja az MTI.

A fideszes polgármester a bejelentéskor azt is elmondta: a városvezetésnek határozott szándéka, hogy Székesfehérvárt, a valamikori mezővárost, a jelen erős iparvárosát a térség, sőt az ország egyik kiemelkedő innovációs központjává, ehhez mérten pedig kulturális, szellemi gócpontjává tegye, mindennek eszköze lehet maga az EKF-pályázat. Cser-Palkovics András állítása szerint a pályázat előkészítésére 10 szakértőből álló munkacsoportot hozott létre.

RÁVRÉHEFSEKÉZS
photo_camera RÁVRÉHEFSEKÉZS

Az Európa Kulturális Fővárosa címet 2023-ban Magyarország és az Egyesült Királyság egy-egy városa viselheti. A pályázat benyújtási határideje december 20., és várhatóan 2018. februárig szakértők bevonásával az Emmi által működtetett tárcaközi bizottság és a brüsszeli szakértői testület is áttekinti a beérkezett pályázatokat, mielőtt kiválasztják a végső körbe továbbjutó városokat. A második körben a továbbjutó városoknak részletesebben kell kifejteniük a konkrét terveiket, és 2018 végén derülhet ki, melyik magyar település viselheti a címet 2023-ban. Korábban nyolc város, Tokaj, Debrecen, Veszprém, Eger, Gödöllő, Győr, Szombathely és Miskolc döntött a pályázati részvételről, de Miskolc később visszalépett. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.