Ideje volna betiltani a gyilkos robotokat

külföld
2017 augusztus 21., 06:04
comments 103

A világ 26 országának 116 vezető mesterségesintelligencia- és robotikaszakértője kezdeményezte az ENSZ-nél az autonóm fegyverrendszerek betiltását. Az ENSZ nemrégiben határozott arról, hogy hivatalos egyeztetéseket kezd az ilyen fegyverekről, beleértve az önjáró drónokat, tankokat és automatizált gépfegyvereket. A robotikai és mesterségesintelligencia-kutató vállalkozások vezetői ezen egyeztetések elé szánták saját levelüket, amelyben arra figyelmeztetnek, hogy az automatizált fegyverrendszerek fejlesztése a háború harmadik forradalma lehet a lőpor és az atomfegyverek feltalálása után.

Félelmeik szerint az autonóm fegyverrendszerek kifejelsztésével a jövő csatái "nagyságrendekkel gyorsabbak és nagyobbak" lesznek, mert a robotok az emberi felfogásnál gyorsabban hajtják majd végre a műveleteket. Arról nem is beszélve, hogy az ilyen autonóm fegyverrendszerek "a despoták és a terroristák kezében a terror fegyvereivé vállhatnak, amiket az ártatlan lakosság ellen vethetnek be". És még akár meg is hekkelhetik majd ezeket rossz szándékúak".

"Már nincs sok időnk cselekedni. Ha egyszer valaki kinyitja Pandora szelencéjét, azt nehéz visszazárni" - írták levelükben a szakemberek és cégvezetők, köztük Elon Musk, a Tesla és a SpaceX vezére, és Mustafa Suleyman, a Google által felvásárolt mesterségesintelligencia-cég, a Deep Mind alapítója. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.