Meghalt az utolsó Észak-Koreába dezertált amerikai katona

külföld
2017 augusztus 21., 11:48
James Dresnok Kim Ir Szen szobránál Phenjanban - részlet a dezertőr életéről szóló 2006-os brit dokumentumfilmből.
photo_camera James Dresnok Kim Ir Szen szobránál Phenjanban - részlet a dezertőr életéről szóló 2006-os brit dokumentumfilmből. Fotó: AFP/AFP

Fiai friss bejelentése szerint tavaly novemberben agyvérzésben elhunyt az utolsó amerikai katona, aki Észak-Koreába dezertált. James Joseph Dresnok 1962-ben, húszéves korában dezertált az amerikai hadseregből és kelt át a két Koreát elválasztó, demilitarizáltnak nevezett, valójában a világ fegyverekben és fegyveresekben leggazdagabb övezetén Észak-Koreába, ahol aztán rendszeresen szerepelt propagandafilmekben.

James (b) és Ted (j) Dresnok, a dezertőr már Észak-Koreában született, az északi hadsereg egyenruháját viselő fiai.
photo_camera James (b) és Ted (j) Dresnok, a dezertőr már Észak-Koreában született, az északi hadsereg egyenruháját viselő fiai. Fotó: HANDOUT/AFP

Halálhírét csak most erősítették meg már Észak-Koreában született fiai, Ted és James, akik a nyilatkozatukat az észak-koreai hadsereg egyenruhájában tették, és mely során nem feledkeztek meg az északi diktátor, Kim Dzsongun dicséretéről sem.

Dresnok nem az egyetlen amerikai volt, aki a koreai háború alatt, illetve az azt követő években Észak-Koreába dezertált, bár sok társa sem akadt. Ők mostanra már vagy visszatértek az Egyesült Államokba, vagy meghaltak. Dresnok volt az utolsó élő dezertőr. (Via The Guardian)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.