Megkezdődtek az évi rendes Kim Dzsongun-hergelő hadgyakorlatok Dél-Koreában

Dél-koreai katonák terrorellenes bemutatója szöuli metró egyik állomásán az évi rendes amerikai-dél-koreai hadgyakorlat, az UFG farvizén.Fotó: JUNG YEON-JE/AFP

Megkezdődött az évi rendes dél-koreai-amerikai közös hadgyakorlat Dél-Koreában. Ez, bár mint arra az évi rendesből már következtethettek, ugyan évente ismétlődő hadgyakorlat, mégis minden évben remek alkalom a feszültség növelésére. Ilyenkor az eleve paranoid észak-koreai rezsim igazolva látja félelmeit és hangos figyelmeztetéseket adhat ki. Mint például most, alig egy héttel azután, hogy visszatáncoltak Guam fenyegetéséből, az északi rezsim azzal vádolja az USA-t, hogy "olajat önt a tűzre".

Az amerikai hadvezetés szerint a hadgyakorlat védekező jellegű. Az északiak szerint valójában az inváziót készítik elő. Kína és Oroszország, Észak-Korea nem túl lelkes szövetségesei júliusban megpróbálták elérni az idei hadgyakorlat elhalasztását, cserébe azért, hogy Észak-Korea felhagyjon rakétakísérleteivel. Az amerikai egyesített vezérkar főnöke, Jodeph Dunford szerint ugyanakkor a hadgyakorlatok "semmilyen szinten nem képezik részét a tárgyalási csomagnak".

A tíz naposra tervezett gyakorlatban 17,5 ezer amerikai katona vesz majd részt, javarészt a gyakorlatok komputerszimulációs részében. (Via BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.