Mészáros Lőrinc merőkanállal eszi ki, és az ujjaival tunkolja tisztára Magyarország húsosfazekát

Azt írja az Index, hogy amíg fél éve úgy számoltak, hogy Mészáros Lőrinc kb. 30 cégének összesen 12 milliárd forint saját tőkéje volt, és a közvetlen üzlettársain keresztül kb. 70 milliárd forintra lehetett ráhatása, addig mára a részben vagy egészen az ő tulajdonában lévő céges tőke több mint 57 milliárd forintot tesz ki.

Mészáros Lõrinc, a Visonta Projekt Kft. tulajdonosa beszédet mond a cég búzafeldolgozó üzemének alapkő-letételén Visontán 2017. április 24-én.Fotó: Komka Péter/MTI

Ezt a Jóisten, a szerencse és az Orbánnal való barátsága mellett annak is köszönhette, hogy az Index múltkori összesítése óta kb. 30 cég került a tulajdonába (és ez a szám valószínűleg még nőni fog). Ezek a cégek 2016-ban több mint 14 milliárd forint profitot hoztak a tulajdonosaiknak, pedig a cégek csak fele volt nyereséges, a kevésbé jól szereplők 2,6 milliárd forint veszteséges halmoztak fel.

Azok a cégek, amik teljesen vagy nagyrészt Mészáros Lőrinc, a családja vagy valamelyik cége tulajdonában állnak, kicsit több mint 19 milliárd saját tőkéről számoltak be, és 8 milliárd forint üzemi nyereséget könyveltek el, 2,7 milliárddal többet, mint egy évvel korábban.

Tavaly indult be az a 6 cég is, amit Mészáros akkor alapított (köztük a Mészáros Gasztró és a Mészáros Autókereskedő), de a legnagyobb változást más hozta: a két tőzsdei óriás, az Opimus és a Konzum megvásárlása és folyamatos hizlalása. A Konzum ebben akkorát ment, hogy még a Bloomberg Businessweek is felfigyelt a világ legjobban hasító részvényére. (Index)