Érdekelnek-e bárkit a V4-ek az amerikai kormányban?

Szabó László (j) a cseh, a szlovák, a lengyel és az ukrán külügyminiszterrel. Szabó akkor még külügyminiszter-helyettes volt, nem washingtoni nagykövet.Fotó: SERGEI SUPINSKY/AFP

"Hogyan hívhatná fel magára az amerikai elnök figyelmét egy viszonylag apró, háborúktól, nemzetközi válságoktól távoli ország diplomatája? Ha a cseh, lengyel, magyar vagy szlovák a diplomata, akkor a jelek szerint sajtótájékoztatót tart" - számolt be a visegrádi négyekként vagy V4-ként ismert csoport önnön fontosságáért vívott harcáról a Foreign Policy. A lap a CEU-törvényt kellően megvédeni képtelen Szemerkényi Réka helyére frissen kinevezett Szabó László nagykövettől csak egyetlen mondatot idéz: "A V4-ek a józan ész talaján állnak".

Ami jól hangzó üzenet volna, ha az amerikaiaknak egyáltalán fogalmuk lenne arról, hogy mi az a V4. Mert azt még a cseh nagykövet, Hynek Kmonicek is elismerte, hogy az amerikaiak többségének fogalma sincs arról, hogy mi az a Visegrád. A lengyel nagykövet, Piotr Wilczek szerint is komoly kihívás felhívni magukra a figyelmet. "Voltak platformjai az együttműködésnek, például a külügyminisztereink találkozója az amerikai külügyminisztériumban" - mondta, egy olyan találkozóra utalva, amely végül nem valósult meg.

Piotr Wilczek, Lengyelország Washingtoni nagykövete, aki szerint augusztusban igazi őrültek háza van Washingtonban.Fotó: WIN MCNAMEE/AFP

"A Trump-kormány és a külügyminisztérium átalakítása, átmenete, vagy akármije miatt ez elég nehézkés volt az elmúlt kilenc hónapban" - mondta. Mármint felkelteni bárki figyelmét, tette hozzá a Foreign Policy. De Wilczek nem véletlenül az összehasonlító irodalomtudomány és a műfordítás specialistája, most is remek magyarázatot talált minderre. "Ön még nálam is jobban tudja, hogy itt rengeteg a történés, különösen augusztusban, úgyhogy nem tudom, hogy bárkinek van-e ideje törődni a visegrádi négyekkel".

Pedig neki nincs is igazán oka a panaszra. Ő már beszélt személyesen Donald Trumppal, aki még az országába is ellátogatott. Magyar kormánytagot még nem fogadtak miniszteri szinten sem. (Via Foreign Policy)