Érdekelnek-e bárkit a V4-ek az amerikai kormányban?

külföld
2017 augusztus 22., 13:10
comments 88
Szabó László (j) a cseh, a szlovák, a lengyel és az ukrán külügyminiszterrel. Szabó akkor még külügyminiszter-helyettes volt, nem washingtoni nagykövet.
photo_camera Szabó László (j) a cseh, a szlovák, a lengyel és az ukrán külügyminiszterrel. Szabó akkor még külügyminiszter-helyettes volt, nem washingtoni nagykövet. Fotó: SERGEI SUPINSKY/AFP

"Hogyan hívhatná fel magára az amerikai elnök figyelmét egy viszonylag apró, háborúktól, nemzetközi válságoktól távoli ország diplomatája? Ha a cseh, lengyel, magyar vagy szlovák a diplomata, akkor a jelek szerint sajtótájékoztatót tart" - számolt be a visegrádi négyekként vagy V4-ként ismert csoport önnön fontosságáért vívott harcáról a Foreign Policy. A lap a CEU-törvényt kellően megvédeni képtelen Szemerkényi Réka helyére frissen kinevezett Szabó László nagykövettől csak egyetlen mondatot idéz: "A V4-ek a józan ész talaján állnak".

Ami jól hangzó üzenet volna, ha az amerikaiaknak egyáltalán fogalmuk lenne arról, hogy mi az a V4. Mert azt még a cseh nagykövet, Hynek Kmonicek is elismerte, hogy az amerikaiak többségének fogalma sincs arról, hogy mi az a Visegrád. A lengyel nagykövet, Piotr Wilczek szerint is komoly kihívás felhívni magukra a figyelmet. "Voltak platformjai az együttműködésnek, például a külügyminisztereink találkozója az amerikai külügyminisztériumban" - mondta, egy olyan találkozóra utalva, amely végül nem valósult meg.

Piotr Wilczek, Lengyelország Washingtoni nagykövete, aki szerint augusztusban igazi őrültek háza van Washingtonban.
photo_camera Piotr Wilczek, Lengyelország Washingtoni nagykövete, aki szerint augusztusban igazi őrültek háza van Washingtonban. Fotó: WIN MCNAMEE/AFP

"A Trump-kormány és a külügyminisztérium átalakítása, átmenete, vagy akármije miatt ez elég nehézkés volt az elmúlt kilenc hónapban" - mondta. Mármint felkelteni bárki figyelmét, tette hozzá a Foreign Policy. De Wilczek nem véletlenül az összehasonlító irodalomtudomány és a műfordítás specialistája, most is remek magyarázatot talált minderre. "Ön még nálam is jobban tudja, hogy itt rengeteg a történés, különösen augusztusban, úgyhogy nem tudom, hogy bárkinek van-e ideje törődni a visegrádi négyekkel".

Pedig neki nincs is igazán oka a panaszra. Ő már beszélt személyesen Donald Trumppal, aki még az országába is ellátogatott. Magyar kormánytagot még nem fogadtak miniszteri szinten sem. (Via Foreign Policy)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.