Eddig félmilliárdot pereltek ki a túlzsúfoltság miatt a magyar államtól a rabok

jog
2017 augusztus 23., 09:45
comments 170

Egymás után veszti el a pereket a magyar állam a börtönök túlzsúfoltsága miatt az Emberi Jogok Európai Bíróságán, jelenleg 100 férőhelyre átlagosan 132 rab jut. A Népszava összefoglalója szerint 101 perben összesen több mint 500 millió forint "heringpénzt" fizetett ki a magyar állam, ez a börtönszlengben a túlzsúfoltságért járó kártérítése neve. Elvileg 8 új börtön is épülne Magyarországon uniós támogatásból, már másodszor írják ki a pályázatot,a minek három nap múlva jár le az ajánlattételi határideje. Az előző körben csak túl drágán vállalták volna a börtönépítéseket az indulók, ezért eredménytelen volt az eljárás. Ha most sikerül kivitelezőket találni, akkor legkorábban 2019-től javulhatnak itthon a börtönkörülmények. (Egyébként azért is van borzasztó túlzsúfoltság, mert nagyon sok embert ok nélkül vesznek őrizetbe, meg tesznek előzetesbe.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.