Nem csak hallás-, agykárosodásuk is van Kubában megbetegedett amerikai diplomatáknak

2017 augusztus 23., szerda 18:39
137

A Kubában megbetegedett amerikai diplomaták az először észlelteknél komolyabb egészségkárosodást szenvedtek - adta hírül a CBS amerikai televízió. 

A televízió munkatársai betekintettek a Kubából visszatért amerikai és kanadai diplomatákat vizsgáló orvosok jelentéseibe, és ezek nyomán készített riportjukban jelentették, hogy

a diplomaták nemcsak halláskárosodást szenvedtek, hanem jó részüknél enyhe vagy komoly agysérülést, vagy a központi idegrendszer károsodását is diagnosztizálták.

Az Egyesült Államok havannai nagykövetségén dolgozó diplomaták közül többen megbetegedtek: először halláscsökkenésre és nehézlégzésre panaszkodtak, esetleg egyensúlyi problémákkal küszködtek. A gondokról a washingtoni külügyminisztérium először 2016 végén kapott jelzéseket, akkor néhány diplomata vissza is tért az amerikai fővárosba. A külügyminisztérium „incidenseknek” nevezte a történteket, és vizsgálatot indított. Ez arra irányul, hogy megállapítsa, nem szándékos egészségkárosítás húzódik-e meg a háttérben, emberi füllel nem érzékelhető hangkibocsátás révén. Egy amerikai orvos tavasszal Havannába is elutazott, hogy a helyszínen vizsgálódjon.

Közben több diplomata kérte, hogy megbízatásának lejárta előtt visszatérhessen a diplomáciai szolgálatból.

A CBS - meg nem nevezett forrásra hivatkozva - azt állítja, hogy az amerikai diplomatákat Havannában sokféle módon zaklatták:

megrongálták az autóikat, gyakran észlelték, hogy követik és megfigyelik őket, és lakásaikba is betörtek.

Az amerikai külügyminisztérium egyelőre nem nevezett meg konkrét felelősöket, de figyelmeztette a kubai hatóságokat, hogy nemzetközi szerződés szerinti kötelezettségük az országban dolgozó diplomaták épségének és biztonságának megóvása. A CBS televízió idézte Rex Tillerson amerikai külügyminisztert, aki augusztus elején újságíróknak úgy fogalmazott: „a kubai hatóságok felelősek azért, hogy kiderítsék, ki követte el a diplomaták egészsége elleni támadásokat”. A külügyminiszter megemlítette azt is, hogy ilyen támadásoknak nem csupán amerikai, hanem kanadai diplomaták is elszenvedői voltak.

A külügyminisztérium egyik szóvivője megerősítette a CBS-nek, hogy a State Department rendszeres kapcsolatban áll a kubai hatóságokkal az ügyben. Kuba cáfolta, hogy bármiféle köze volna a megbetegedésekhez. (MTI, CBS)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt