Nem csak hallás-, agykárosodásuk is van Kubában megbetegedett amerikai diplomatáknak

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A Kubában megbetegedett amerikai diplomaták az először észlelteknél komolyabb egészségkárosodást szenvedtek - adta hírül a CBS amerikai televízió. 

A televízió munkatársai betekintettek a Kubából visszatért amerikai és kanadai diplomatákat vizsgáló orvosok jelentéseibe, és ezek nyomán készített riportjukban jelentették, hogy

a diplomaták nemcsak halláskárosodást szenvedtek, hanem jó részüknél enyhe vagy komoly agysérülést, vagy a központi idegrendszer károsodását is diagnosztizálták.

Az Egyesült Államok havannai nagykövetségén dolgozó diplomaták közül többen megbetegedtek: először halláscsökkenésre és nehézlégzésre panaszkodtak, esetleg egyensúlyi problémákkal küszködtek. A gondokról a washingtoni külügyminisztérium először 2016 végén kapott jelzéseket, akkor néhány diplomata vissza is tért az amerikai fővárosba. A külügyminisztérium „incidenseknek” nevezte a történteket, és vizsgálatot indított. Ez arra irányul, hogy megállapítsa, nem szándékos egészségkárosítás húzódik-e meg a háttérben, emberi füllel nem érzékelhető hangkibocsátás révén. Egy amerikai orvos tavasszal Havannába is elutazott, hogy a helyszínen vizsgálódjon.

Közben több diplomata kérte, hogy megbízatásának lejárta előtt visszatérhessen a diplomáciai szolgálatból.

A CBS - meg nem nevezett forrásra hivatkozva - azt állítja, hogy az amerikai diplomatákat Havannában sokféle módon zaklatták:

megrongálták az autóikat, gyakran észlelték, hogy követik és megfigyelik őket, és lakásaikba is betörtek.

Az amerikai külügyminisztérium egyelőre nem nevezett meg konkrét felelősöket, de figyelmeztette a kubai hatóságokat, hogy nemzetközi szerződés szerinti kötelezettségük az országban dolgozó diplomaták épségének és biztonságának megóvása. A CBS televízió idézte Rex Tillerson amerikai külügyminisztert, aki augusztus elején újságíróknak úgy fogalmazott: „a kubai hatóságok felelősek azért, hogy kiderítsék, ki követte el a diplomaták egészsége elleni támadásokat”. A külügyminiszter megemlítette azt is, hogy ilyen támadásoknak nem csupán amerikai, hanem kanadai diplomaták is elszenvedői voltak.

A külügyminisztérium egyik szóvivője megerősítette a CBS-nek, hogy a State Department rendszeres kapcsolatban áll a kubai hatóságokkal az ügyben. Kuba cáfolta, hogy bármiféle köze volna a megbetegedésekhez. (MTI, CBS)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.