Pakisztán: Amerika ne minket hibáztasson az afgán kudarcért!

Pakisztán visszautasította Donald Trump szavait arról, hogy nem tesznek eleget a terrorizmus ellen, és közölték, Amerikának nem őket kellene hibáztatnia a saját afganisztáni kudarcuk miatt.

Trump hétfőn jelentette be, hogy folytatják az afganisztáni háborút, és külön megemlítette Pakisztánt, ami afgán tálibok felkelőknek és más fegyvereseknek ad menedéket. Később amerikai tisztviselők azt is felvetették, hogy megvonhatják a Pakisztánnak nyújtott segélyt, Pakisztán pedig elveszítheti kiemelt szövetségesi státuszát.

"A terror elleni elkötelezettségünk megkérdőjelezhetetlen" - mondta Khawaja Asif külügyminiszter. A kormány becslése szerint hetvenezer pakisztáni halt meg, mióta beszálltak Amerika oldalán a terror elleni háborúba.

Pakisztánban évek óta harcolnak a fegyveresekkel, akik robbantásokkal és merényletekkel próbálják megdönteni a hatalmat. A kormány kritikusai szerint ugyanakkor más iszlamista frakciókkal kiegyeznek, mert jól jönnek Pakisztánnak Indiával szemben.

A külügyminiszter most azt mondja, munkájukat és áldozataikat semmibe veszik. Amerikának és Pakisztánnak hullámzó a viszonya, különösen mióta itt találták meg a bujkáló Oszama bin Ladent 2011-ben. 

Rex Tillerson külügyminiszter a napokban találkozik pakisztáni kollégájával. (Reuters)