Virágzik a világ legszárazabb sivataga

természet
2017 augusztus 23., 12:33
comments 84

Miután a meteorológusokat is meglepve, heves esők csaptak le Chile északi részére, virágba borult a világ legszárazabb sivatagának tartott Atacama egy része. A vidéket el is lepték a természetfotósok, botanikusok és a turisták.

photo_camera A képek az előző, 2015-ös virágzáson készültek. Fotó: CARLOS AGUILAR/AFP

A helyiek desierto floridónak azaz virágzó sivatagnak hívják ilyenkor az Atacama esővel érintett részét.

Szakértők szerint ilyenkor 200-nál is több növényfaj kezd virágzani a sivatagban.

photo_camera Fotó: CARLOS AGUILAR/AFP

Hasonló virágzás általában 5-7 évente történik, most azonban ez elég gyorsan követte az előzőt, legutóbb ugyanis 2015-ben borultak virágba az Atacama bizonyos vidékei.

photo_camera Fotó: CARLOS AGUILAR/AFP

A chilei turisztikai ügynökség reméli, hogy az elkövetkező napokban még több virág nyílik ki, tovább színezve a tájat.

Az Atacamának egyébként továbbra is vannak olyan részei is, ahol amióta feljegyzéseket készítenek az időjárásról, még sosem esett az eső. A sivatag nagyobb része általában így néz ki:

photo_camera CC BY-SA 2.0 de Fotó: Wikipédia

(via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.