A brazil kormány felszámolt egy fél Magyarországnyi nemzeti parkot

2017 augusztus 24., csütörtök 4:06
Brazíliában jóideje gondot okoz a védett erdők irtása. A kormány most inkább megszüntette egy 46 ezer négyzetkilométeres terület védettségét, hogy aranyat bányászhassanak. Fotó: Mario Tama/Getty Images

A brazil kormány megszüntette egy hatalmas, 46 ezer négyzetkilométeres - Dániánál nagyobb, fél Magyarországnyi természetvédelmi terület védettségét Ampá és Para tartományokban, az Amazonas vidékén. Bár a kormány azt állítja, hogy kilenc természetvédelmi és őslakosok lakta terület védettségét megtartja, közel 15 ezer négyzetkilométernyi területen engedélyezik a földben rejlő arany bányászatát.

Aminek globális következményei is lehetnek, mert az aranybányászat miatt jelentősen károsodhat az Amazonas élővilága. Márpedig az Amazonas, a világ legnagyobb őserdejének állapota jelentős hatással van a globális környezetre és klímára is. Randolfe Rodrigues ellenzéki szenátor ezért is nevezte a döntést "a legsúlyosabb támadásnak az Amazonas ellen az elmúlt ötven évben". Maurício Voivodic, a WWF környezetvédelmi szervezet brazil tagozatának elnöke szerint a bányászat engedélyezése "demográfiai robbanáshoz, erdőpusztításhoz, a vízforrások rombolásához, a biodiverzitás csökkenéséhez vezethet".

A kormány állítja, hogy a bányászat "fenntartható" formában valósul majd meg, és "befektetéseket hozhat és munkahelyeket teremthet a térségben, ezzel is gyarapítva az ország vagyonát és bevételeket teremtve a társadalomnak". (Via BBC)