Komoly pénzbüntetésre számíthatnak, akik palackonként próbálják elhordani Szardíniát

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Ezer euró, ~300 ezer forint pénzbírságra büntettek négy turistát az elmúlt hetekben Szardínián a hatóságok. Mind a négy turista a sziget fővárosa, Cagliari repterén bukott le azzal, hogy csomagjába rejtve homokot, kagylókat és kavicsokat próbált kicsempészni.

Egy augusztus 1. óta hatályos törvény alapján ugyanis tilos a szigetről homokot, kagylókat vagy kavicsot hazavinni. Első hallásra ez extrémnek tűnhet, de a hivatalos statisztikák szerint csak 2015 három nyári hónapjában, csak a cagliari reptéren öt tonna (5000 kiló!) homokot foglaltak le turistáktól. A sziget leghíresebb strandját, a budelli rózsaszín partot pedig már 1994-ben el kellett zárni a turisták elől, mielőtt elhordták volna az utolsó rózsaszín homokszemcsét is.

"Egy kis üvegcse homok nem tűnik soknak, de ha a turisták milliói mind csak egy kis üvegnyi homokot vinnének magukkal, évente több tonna tűnne el" - mondta a BBC-nek a helyi csőszszolgálat.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.