Trump kabinetfőnök-helyettesének is sikerült belekeverednie az oroszbotrányba

2017 augusztus 24., csütörtök 8:00
43
Rick Dearborn (b), Trump kabinetfőnök-helyettese is belekeverte magát az oroszbotrányba. Fotó: Chip Somodevilla/Getty Images

A charlottesville-i merénylet óta először újra az oroszbotrány fejleményeivel foglalkozik az amerikai sajtó. A CNN exkluzív értesülései szerint az amerikai törvényhozás nyomozói ástak elő egy emailt, amely alapján Rick Dearbornnak, Trump jelenlegi kabinetfőnök-helyettesének érintettsége is felmerül. Amiből még adódhatnak bonyodalmak, Dearborn ugyanis a levél keletkezése idején, 2016 júniusában egyszerre volt Trump kampányának egyik politikai főtanácsadója és az akkor még szenátor, azóta igazságügyi miniszter Jeff Sessions kabinetfőnöke. Sessions felmentette magát az oroszügyi vizsgálat irányítása alól, pont az esetleges érintettsége miatt.

A most előkerült levél nagyjából egyidőben keletkezhetett Trump kampányfőnökének, fiának és vejének egy, a Kremlhez kötődő orosz ügyvédnővel való New York-i találkozójával. A CNN szerint ez akár arra is utalhat, hogy az oroszok több szálon is próbáltak kapcsolatba lépni Trump kampányával, hogy segítsenek Hillary Clinton lejáratásában, és végső soron a legyőzésében.

Vizsgálják Dearborn szerepét abban is, hogy segített-e megszervezni akkori főnökének, Jeff Sessionsnek azokat a találkozókat Szergej Kiszljak orosz nagykövettel, amely találkozók eltitkolása miatt Sessions végül kénytelen volt kivonni magát az oroszügyi vizsgálatok felügyeletéből. Dearborn a CNN szerint szervezője volt annak a 2016 áprilisi kampányeseménynek a Mayflower Hotelban, amelyre Kiszljakot is meghívta a Trump-stáb.

A most előásott levél alapján Dearbornnak tudomása volt arról, hogy valakik találkozót próbálnak szervezni Trump kampánystábja és Vlagyimir Putyin között. A CNN értesülései szerint nem Dearborn volt az egyetlen Trump kampányában, akinek szóltak erről. A leendő elnök egyik kampánytanácsadója, George Papadopoulos már 2016 márciusában egy "Találkozó az Orosz vezetéssel - beleértve Putyint" tárggyal küldött emailt a kampánystáb vezetőinek. A felvetését a CNN értesülései szerint akkor visszautasították.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt