Vízágyúval oszlattak menekülteket Rómában

külföld
2017 augusztus 24., 13:52
comments 82

Gumibotokkal és vízágyúkkal felszerelt rendőrök csaptak össze csütörtök délelőtt Rómában az olasz főváros egyik terén összegyűlt menekültekkel. Az országban tartózkodó külföldiek azért tüntettek, mert szombaton el kellett hagyniuk egy épületet, ahol közülök nyolcszázan laktak.

photo_camera Fotó: Christian Minelli/NurPhoto

Helyszíni szemtanúk szerint csütörtökön reggel már csak körülbelül ötvenen voltak a téren, amit annyi szemét borított, mint "valami csata után".

A római főpályaudvartól egy sarokra található téren mindenhol matracok, felborított kukák és műanyag székek hevertek, az egyik épületen pedig hatalmas "menekültek vagyunk, nem terroristák" molinó lógott.

photo_camera Fotó: Christian Minelli/NurPhoto

A rendőrség szerint a menekültek nem voltak hajlandóak beköltözni az olasz főváros által számukra kijelölt épületekbe, de azért is szükség volt a tér kiürítésére, mert az azt elfoglalók gázpalackokat és egyéb gyúlékony anyagokat hordtak ott össze.

Az illegális házgfoglalók nagy része egyébként olyan etióp és eritreai származású menekült, aki már megkapta az olasz menekültstátuszt. Olyan is van köztük, aki már egy évtizede Olaszországban él.

photo_camera Fotó: Andrea Ronchini/NurPhoto

A menekültek azt mondják, azért nem hajlandóak a számukra kijelölt lakóhelyekre költözni, mert azok csak ideiglenes megoldások, és egyébként is feldarabolná a közösségüket.

A tér kiürítése során a rendőrség szerint a menekültek kövekkel és üvegekkel dobálták őket, és két embert le is kellett tartóztatniuk. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.