Hollandia megfutamodott, a külügyminiszter elhatárolódik

“Egyértelmű, hogy a magyar kormány tettei nincsenek semmiféle kapcsolatban a terrorizmussal. Bárminemű arra vonatkozó utalás, hogy kapcsolat lenne egy EU-tagállam és a terroristák módszerei között hibás, és szeretnék elhatárolódni egy ilyen kijelentéstől. Magyarország szövetséges ország és társ-tagállam az Európai Unióban.”

– ezt a nyilatkozatot küldte ki a holland külügyminiszter, Bert Koenders magyar újságíróknak ma este, háromnegyed hétkor. Koenders korábban egy holland lapnak azt mondta, hogy ugyan nyilván nincs kapcsolat a terrorizmus a magyarok és a terroristák között, de egy nagykövetnek joga van bírálni.

Egy külügyminisztériumi államtitkár szerint Koenders felhívta Szijjártó Pétert, és azt mondta neki: "amit a távozó budapesti holland nagykövet nyilatkozott, az nem a holland kormány álláspontja."

Szíjjártó Péter korábban bejelentette, hogy Magyarország megszakítja Hollandia és Magyarország nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolatait a leköszönő holland nagykövet nyilatkozata miatt.

De mit is mondott pontosan a holland nagykövet, Gajus Schelteme, azon az utaláson túl, hogy Orbánék rendszere korrupt?

"Itt egy csoport, amelynek tagjai a globalizáció vesztesei, ezért a szélsőségesség, a fanatikus vallásosság felé fordultak, mert ez ad nekik biztonságérzetet. Ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány. "

Tehát hogy a terroristák és a magyar kormány egyaránt ellenségképeket kreálnak – ami nem ugyanaz, mint hogy kapcsolat lenne a terroristák és a magyar kormány módszerei vagy tettei között. Ez alapján úgy tűnik, hogy a holland külügyminiszter egy olyan kijelentéstől határolódott el, ami ebben a formában el sem hangzott.

Szijjártó később az ATV-n részletesen beszélt erről. A külügyminiszter szerint több "méltatlan" "rágalom" is elhangzik az interjúban, de a terroristák és a magyar kormány közötti "egyenlőségtétel" az, ami elfogadhatatlan.