Hollandia megfutamodott, a külügyminiszter elhatárolódik

“Egyértelmű, hogy a magyar kormány tettei nincsenek semmiféle kapcsolatban a terrorizmussal. Bárminemű arra vonatkozó utalás, hogy kapcsolat lenne egy EU-tagállam és a terroristák módszerei között hibás, és szeretnék elhatárolódni egy ilyen kijelentéstől. Magyarország szövetséges ország és társ-tagállam az Európai Unióban.”

– ezt a nyilatkozatot küldte ki a holland külügyminiszter, Bert Koenders magyar újságíróknak ma este, háromnegyed hétkor. Koenders korábban egy holland lapnak azt mondta, hogy ugyan nyilván nincs kapcsolat a terrorizmus a magyarok és a terroristák között, de egy nagykövetnek joga van bírálni.

Egy külügyminisztériumi államtitkár szerint Koenders felhívta Szijjártó Pétert, és azt mondta neki: "amit a távozó budapesti holland nagykövet nyilatkozott, az nem a holland kormány álláspontja."

Szíjjártó Péter korábban bejelentette, hogy Magyarország megszakítja Hollandia és Magyarország nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolatait a leköszönő holland nagykövet nyilatkozata miatt.

De mit is mondott pontosan a holland nagykövet, Gajus Schelteme, azon az utaláson túl, hogy Orbánék rendszere korrupt?

"Itt egy csoport, amelynek tagjai a globalizáció vesztesei, ezért a szélsőségesség, a fanatikus vallásosság felé fordultak, mert ez ad nekik biztonságérzetet. Ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány. "

Tehát hogy a terroristák és a magyar kormány egyaránt ellenségképeket kreálnak – ami nem ugyanaz, mint hogy kapcsolat lenne a terroristák és a magyar kormány módszerei vagy tettei között. Ez alapján úgy tűnik, hogy a holland külügyminiszter egy olyan kijelentéstől határolódott el, ami ebben a formában el sem hangzott.

Szijjártó később az ATV-n részletesen beszélt erről. A külügyminiszter szerint több "méltatlan" "rágalom" is elhangzik az interjúban, de a terroristák és a magyar kormány közötti "egyenlőségtétel" az, ami elfogadhatatlan.

Ha csak 300 forinttal támogatna bennünket...

... mindenki, aki ezt az üzenetet látja, akkor néhány nap alatt összejönne a szerkesztőség éves költségvetése. A 444 hosszú távú, stabil működése rajtad múlik. Olyanokon, akik hajlandóak a saját pénzükből áldozni, hogy Magyarországról ne tűnjön el a független újságírás. Ha szeretnéd, hogy a 444 oknyomozásai, elemzései és videói továbbra is a lehető legtöbb emberhez eljussanak, akkor támogasd a szerkesztőséget, akár csak egy kávé árával is!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Kapcsolódó
Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.