Letartóztatási parancsot adtak ki a volt miniszterelnökre Thaiföldön

külföld
2017 augusztus 25., 06:18
comments 32

A thaiföldi legfelsőbb bíróság pénteken letartóztatási parancsot adott ki Jinglak Sinavatra volt kormányfő ellen, mert nem jelent meg az ítélethirdetésén annak a pernek, amiben hűtlen kezeléssel vádolják. Jinglakot, aki 2011 és 2014 között volt Thaiföld miniszterelnöke, azért vádolják hűtlen kezeléssel, mert a kormányzása alatt állami támogatást nyújtottak a rizstermesztőknek, és így a hatóságok szerint több milliárd dolláros veszteséget okoztak a költségvetésnek.

A bíróság az ügyben szeptember 27-re halasztotta az ítélethirdetést. A bíró közölte, hogy a volt kormányfő egészségügyi problémára hivatkozva kérte az ítélethirdetést elhalasztását, de ehhez nem csatolt orvosi véleményt. Attól tartanak, hogy Jinglak esetleg az ország elhagyására készül.

Noravit Lalaeng, a politikus ügyvédje azt mondta: nem tudja megerősíteni, hogy védence még az országban lenne. A thaiföldi bevándorlási hivatal szerint viszont nincsenek adataik arról, hogy a politikus elhagyta volna az országot. Prajuth Csan-Ocsa tábornok, a kormányzó katonai junta vezetője pénteken elrendelte az ország határainak megerősített ellenőrzését.

A bíróság mindenesetre elrendelte, hogy foglalják le Jinglak 900 ezer dollár értékű (234 millió forint), letétbe helyezett óvadékát. Ha Jinglack szeptemberben sem jelenik meg a bíróság előtt, akkor távollétében hirdet ítéletet a testület.

A volt kormányfő hívei az ország különböző részeiből a fővárosba utaztak, és összegyűltek a bíróság épülete előtt, hogy a támogatásukról biztosítsák a volt vezetőt.

Jinglak Sinavatra (középen) 2008. december 7-én Bangkokban.
photo_camera Jinglak Sinavatra (középen) 2008. december 7-én Bangkokban. Fotó: Pairoj/AFP

A rizstermesztők támogatása – amivel az állam a piacinál magasabb áron vásárolta fel a terményt – egyebek mellett azért kavart súlyos belpolitikai hullámokat Thaiföldön, mert az ország mezőgazdasági területei számítanak Jinglak Sinavatra és pártja politikai hátországának, így a vele szemben álló városi közép- és elitrétegek képviselői szavazatvásárlásnak tartották a programot. Az ország első női kormányfőjét akár 10 évi börtönbüntetéssel sújthatják, ha a bíróság bűnösnek találja.

Jinglak Sinavatrát 2014 májusában az alkotmánybíróság kényszerítette lemondásra, mert szintén a rizstermesztőknek adott támogatások miatt bűnösnek találta hatalommal való visszaélésben. Két héttel a lemondatása után, 2014. május 22-én a thaiföldi hadsereg vértelen államcsínyt hajtott végre, ami után őrizetbe vették a miniszterelnököt, kormányának tagjait, de a kormányellenes tüntetők vezetőit is. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.