MNB: Nőtt a bankok profitja az első félévben

gazdaság
2017 augusztus 25., 08:18
comments 20

A magyarországi hitelintézetek adózás előtti eredménye 393,4 milliárd forint volt az első félévben, 41,4 milliárd forinttal (11,8 százalék) több az egy évvel korábbinál.

A hitelintézetek mérlegfőösszege a második negyedévben 581,8 milliárd forinttal (1,7 százalék) nőtt, és elérte a 35 168,3 milliárd forintot, a nettó hitelállomány 4,3 százalékkal 17 783,2 milliárd forintra nőtt – közölte a hitelintézetek prudenciális adatai alapján a Magyar Nemzeti Bank.

A belföldi nem pénzügyi vállalatok nettó hitelállománya 2,8 százalékkal, a háztartásoké 1,5 százalékkal nőtt. A hitelek hitelkockázati megítélése tovább javult, a nemteljesítő hitelek aránya a vállalati szektorban 10 százalékról 8,8 százalékra, a háztartási szektorban 14,9 százalékról 12,9 százalékra csökkent. A teljes bruttó hitelállományon belül a 90 napon túl késedelmes hitelek aránya az első negyedév végi 5,4 százalékról 4,5 százalékra mérséklődött – közölte az MNB. (Pataky Attila különvéleményét itt lehet meghallgatni, kizárólag felnőtteknek.) (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.