A kínai nyelvű Híradóban is sorosozik az MTVA

media
2017 augusztus 26., 14:03
comments 92

Ha a kínaiak nem szeretnek bele Magyarországba a köztévé nekik szóló Híradója alapján, akkor nekik tényleg semmi sem jó.

Az MTVA kínai nyelvű híradója nem most indult, hanem még tavaly januárban, de eddig méltatlanul kevés figyelmet kapott. Az MTVA azzal indokolta a napi kínai hírműsort, hogy

„A közmédia kiemelten fontosnak tartja, hogy a hazánkban élő, dolgozó kínai állampolgárokat is első kézből tájékoztassa mind a magyar politikai, mind a gazdasági döntésekről.”

Az eheti kínai híradók megnézése alapján száz százalékig alá tudom támasztani, hogy a köztévé a saját maga által támasztott feltételeknek pont ugyanolyan színvonalon tudott megfelelni, mint a magyar nyelvű adásaival. 

A Magyarországról sugárzott képi világ egyszerűen lenyűgöző: 

A híradó élvezeti értékéből semmit sem von le, ha nem beszélünk kínaiul. 

Akit mégis érdekel, hogy mi hangzik el, annak a következő módszert ajánlom. Van az éjfél előtti blokkban orosz, angol és német nyelvű adás is. Az átfedés elég nagy a műsorok között, az angol nyelvű bővebb. (Ha egy angolul beszélő ismerősünknek akarjuk megmutatni, milyen is a magyar köztévé, annak ezt az adást érdemes megmutatni.)

A keddi idegen nyelvű hírblokkban a téma az volt egy nagy migránsozás után, hogy a Balkánról hazaérkeztek a magyar rendőrök, aztán nagy hirtelen, váratlanul valahogy kitör egy sorosozás, Bakondi György értő tolmácsolásában (orosz, angol, német és kínai verzió):

Mielőtt a kínai turisták megijednének, vagy az itt élő kínaiak pánikszerűen elhagynák az országot Soros ármánykodása és a határra támadó migránsok miatt, a híradó sietett megnyugtatni őket, hogy Magyarországra azért jönnek turisták, mert biztonságos, és ezt megírta egy angol lap is. Erről volt szó hétfőn:

És ez volt a téma kedden is:

Még turisták is megszólaltak, hogy inkább ide jönnek, mint máshova.

photo_camera Bosnyák lányok a kínai nézőknek

De tényleg elég nagy az átfedés az idegennyelvű műsorok között, kb. mindegy, kinek szól:

photo_camera Semjén Zsolt aranykulcsot ad át I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkának
photo_camera Semjén Zsolt aranykulcsot ad át I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkának  
photo_camera Semjén Zsolt aranykulcsot ad át I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkának  
photo_camera Semjén Zsolt aranykulcsot ad át I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkának  

A köztévé éjszakai kínai nézői arról is értesülhetnek mindennap, hogy Magyarország olyan hely, ahol valamit mindig avatnak és termelnek vagy diagramokat készítenek arról, hogyan avatnak és termelnek:

Az egy icipicit feltűnő, hogy miközben a kínai nyelvű híradó indítását azzal is indokolták, hogy „A kínai nyelvű híradás elindítását tekintve – a többi, külföldi nyelven sugárzott műsorhoz hasonlóan – fontos szempont volt, hogy Kína stratégiai jelentőségű gazdasági partnere Magyarországnak”, 

a bemutatott avatások, építkezések, termelési riportok egyikének sem volt köze kínai céghez.

Azt is írták, hogy az ázsiai térséggel, kiváltképp Kínával több külföldi hírcsatorna is kiemelten foglalkozik. Na, ez alól a világtrend alól a kínai nyelvű magyar híradó sikeresen kibújt, mit kibújt, fellázadt, Kínával nem foglalkoztak ezen a héten, az viszont kiderült, hogy hajómodellező világbajnokság volt Nagykanizsán, női horgász világbajnokság Szolnokon és vízalatti hoki Európa-bajnokság Egerben.

De az egész híradó olyan, mintha nem élnének kínaiak Magyarországon, vagy nem jönnének ide kínai turisták, még szerencse, hogy műsorvezetőket találtak.

Így maradnak a központi kormányzati propaganda mellett a döbbenetesen érdektelen, a 80-as évek híradóinak képi világát és témaválasztását kisujjból hozó programajánlók. 

Ezen a héten a Híradóban a műsorvezetőkön kívül nem bukkant fel egyetlen egy kínai sem. Se turista, se itt élő. Ha menekültek lettek volna a határnál, akkor talán lett volna erre esélyük legalább egy vágóképre. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.