Békemenet Barcelonában: Százezrek tüntettek a terror ellen

Tbg
Terrorizmus
2017 augusztus 26., 17:00
comments 305

Kicsit máshogy tartanak Békemenetet Spanyolországban, mint itthon: Százezrek vonultak fel szombat este Barcelonában a „Nem félek” jelszót skandálva, miután a múlt héten Katalóniában két terrortámadásban tizenöten haltak meg. 

A menetet a „No tinc por” (Nem félek katalán nyelven) óriásmolinó mögött a híres Las Ramblas sugárúti boltosok és lakók vezették, ahol egy kisteherautó augusztus 17-én a tömegbe hajtott, tizenhárom embert megölve és százhúsznál többet megsebesítve. 

Hat ember állapota továbbra is válságos. A tömeg megtapsolta a szintén a menet élén haladó rendőröket, tűzoltókat, egészségügyi dolgozókat.

VI. Fülöp spanyol király - a spanyol uralkodók közül elsőként -, Mariano Rajoy miniszterelnök és Carles Puigemont, a katalán kormány feje is a menetben haladt sötét öltönyben, a második legnagyobb spanyol város színeit jelképező vörös, sárga és fehér rózsával.

„Azért vagyunk itt, hogy közöljük: nem félünk, egységesek vagyunk és békét akarunk” - mondta az 59 éves Victoria Padilla nyugdíjas a menetből. 

A tüntetők „A legjobb válasz: a béke” és "Nemet mondunk az iszlámgyűlöletre" feliratú transzparensekkel vonultak.

A rendőrség félmillióra becsülte a békemenetben résztvevők létszámát.

photo_camera Fotó: LLUIS GENE/AFP
photo_camera Fotó: LLUIS GENE/AFP
photo_camera Fotó: LLUIS GENE/AFP

A spanyolországi iszlám közösség tagjai a király és a kormányfő mellett vonultak, közöttük hidzsábot (a hajat eltakaró moszlim fátylat viselő) nők is voltak. 

Többen füttyszóval fogadták az elvonuló méltóságokat, és transzparenseken bírálták az uralkodót, amiért szorgalmazta a Szaúd-Arábiába irányuló katonai exportot. 

Több száz önkéntes 50 ezer vörös, 10 ezer sárga és 10 ezer fehér rózsát emelt a magasba, a Barcelona és a Nem félek szavakat formázva különböző nyelven, közöttük arabul.

Barcelona első női főpolgármestere, Ada Colau szorgalmazta, hogy minél többen vegyek részt a megmozduláson "a fájdalmas hét után". "Töltsük meg a várost békével és szabadsággal" - állt a városháza közleményében.

A megmozdulásra fokozott biztonsági intézkedések között került sor. A hatóságok kérték a résztvevőket, hogy a tömegközlekedést vegyék igénybe a tüntetésre menve.

Az északkelet-spanyolországi Ripoll városában, ahonnan a támadók zöme származott, a helyi moszlim közösség tagjai és más helyi lakosok tartottak gyűlést a város főterén, hogy elítéljék a gyilkos támadásokat.

Megmozdulásokat hirdettek szombat estére más városokban, így Madridban, Valenciában és Vigóban is. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.