Kínában már sehol nem lehet valódi név igazolása nélkül kommentelni az interneten

INTERNET
2017 augusztus 27., 13:04
comments 165

Tovább szorult a kínai diktatúra, Hszi Csinping elnök pénteken kiadott rendelete gyakorlatilag megszünteti az országban az anonim kommentelést – írja a Quartz.

A rendelet szerint az internet felügyeletére hivatott kínai hatóságnak mostantól érvényesítenie kell a valódi névvel való regisztrációt az összes internetes fórumon, csetszobában és egyéb helyeken. A kínai internet javát adó Weibo-n már évek óta nem lehet kamuprofillal regisztrálni, most viszont kiterjesztik ezt az elvet az internet összes zugára.

A rendeletben megfogalmazott elv szerint azok a fórumokat rögtön lelövik a hatóságok, amelyek nem engedélyezett üzeneteket fogalmaznak meg, vagy ahol továbbra is engedélyezik az anonim kommentelést.

Milyen üzenet nem engedélyezett? Bármi, ami ellentmond a kínai alkotmány szellemének, ami politikailag felforgató, sérti a nemzet büszkeségét, ami pletykákat terjeszt, bárkit megsért, vallási hiedelmeket terjeszt – szóval gyakorlatilag bármi, ami cenzoroknak nem tetszik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.