Soha olyan rosszul nem kezdett még francia elnök, mint Emmanuel Macron

külföld
2017 augusztus 27., 10:40
comments 115

Egy hónap alatt 14 százalékot esett Emmanuel Macron népszerűsége és most már ott tart, hogy a franciák több mint fele azt mondja, elégedetlen azzal a teljesítménnyel, amit nyújt. 

A Journal du Dimanche által az IFOP közvéleménykutatótól rendelt felmérés szerint 1995 óta nem fordult elő, hogy 4 hónap hivatali idő után egy elnök olyan népszerűtlen legyen, mint a mostani. Rosszabb mint volt elődje, Francois Hollande, pedig nála alkalmatlanabb államfőt utólag a franciák se tudtak volna maguknak elképzelni.

Csak 40 százalék nyilatkozott úgy, hogy elégedett az elnök eddigi munkájával, 57 százalék viszont nem az. 20 százalék nagyon elégedetlen. 

Támogatói szerint mindez logikus fejlemény, egyrészt az irreálissá duzzasztott "csodavárás" miatt, másrészt azért, mert Macron nyíltan beszélt arról, hogy az ország hosszútávú érdekeit helyezi előtérbe a rövidtávú, népszerűséget növelő intézkedésekkel szemben. Pierre de Villiers, a fegyveres erők vezetője is a védelmi költségvetést érő megszorítások miatt távozott. 

Macron húzza magával a többieket is: Edouard Philippe miniszterelnök 9 százalékot bukott júliushoz képest, jelenleg 47 százalékos az elégedettségi mutatója. (Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.