10 évet kapott a szektavezér, mozgósították a hadsereget Indiában

Reggel 4 hírlevél
Amit 2021-ben tudni kell, minden reggel.

Tíz év börtönbüntetésre ítélte egy indiai bíróság Gurmit Ram Rahim Szinget, aki isten küldöttjének mondja magát. 

A szektavezérnek rengeteg követője van Indiában, koncerteket ad és filmekben is szerepel, jótékonysági szervezetet tart fenn és élelmiszerekkel is kereskedik, spirituális vezető és előadóművész. Két nő elleni nemi erőszakért ítélték el, de van folyamatban lévő gyilkossági ügye is. Azzal is vádolják, hogy néhány követőjét arra kényszerítette, hogy kasztrálják magukat.

Gurmit Ram Rahim Szing a saját posztere előtt magyaráz.Fotó: PUNIT PARANJPE/AFP

A szektavezér azt állítja, hogy több millió követője van világszerte, és annyi biztos, hogy amikor a múlt héten bűnösnek mondta ki a bíróság, akkor ezrek vonultak az utcákra több indiai nagyvárosban is, és barikádokat emeltek, vasúti kocsikat gyújtottak fel. Az eddigi zavargásokban már 39 ember vesztette életét. Az indiai elnök mindenkit nyugalomra szólított fel.

A guru hívei gyújtogatnak a bírósági ítélet ellen tiltakozva.Fotó: MONEY SHARMA/AFP

A mostani ítéletre hatalmas erőkkel készült a rendőrség és a hadsereg. Tűzparancsuk van, ha rendbontást tapasztalnának. Haryana államban, ahol a legtöbb követője és a szekta központja is van, bezárták az iskolákat, és lekapcsolták a mobilszolgáltatást is.  Utóbbi intézkedés még legalább 48 óráig érvényben marad. (BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.