10 évet kapott a szektavezér, mozgósították a hadsereget Indiában

külföld
2017 augusztus 28., 08:43
comments 169

Tíz év börtönbüntetésre ítélte egy indiai bíróság Gurmit Ram Rahim Szinget, aki isten küldöttjének mondja magát. 

A szektavezérnek rengeteg követője van Indiában, koncerteket ad és filmekben is szerepel, jótékonysági szervezetet tart fenn és élelmiszerekkel is kereskedik, spirituális vezető és előadóművész. Két nő elleni nemi erőszakért ítélték el, de van folyamatban lévő gyilkossági ügye is. Azzal is vádolják, hogy néhány követőjét arra kényszerítette, hogy kasztrálják magukat.

Gurmit Ram Rahim Szing a saját posztere előtt magyaráz.
photo_camera Gurmit Ram Rahim Szing a saját posztere előtt magyaráz. Fotó: PUNIT PARANJPE/AFP

A szektavezér azt állítja, hogy több millió követője van világszerte, és annyi biztos, hogy amikor a múlt héten bűnösnek mondta ki a bíróság, akkor ezrek vonultak az utcákra több indiai nagyvárosban is, és barikádokat emeltek, vasúti kocsikat gyújtottak fel. Az eddigi zavargásokban már 39 ember vesztette életét. Az indiai elnök mindenkit nyugalomra szólított fel.

A guru hívei gyújtogatnak a bírósági ítélet ellen tiltakozva.
photo_camera A guru hívei gyújtogatnak a bírósági ítélet ellen tiltakozva. Fotó: MONEY SHARMA/AFP

A mostani ítéletre hatalmas erőkkel készült a rendőrség és a hadsereg. Tűzparancsuk van, ha rendbontást tapasztalnának. Haryana államban, ahol a legtöbb követője és a szekta központja is van, bezárták az iskolákat, és lekapcsolták a mobilszolgáltatást is.  Utóbbi intézkedés még legalább 48 óráig érvényben marad. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.