Észak-Korea kilőtt egy rakétát

külföld
2017 augusztus 28., 21:41
comments 122

A Reuters szerint Észak-Korea kilőtt egy rakétát keleti irányba. A dél-koreai hadsereg szerint a Phenjan közeléből induló rakétát a tengerbe lőtték, Észak-Koreától keletre azonban nemcsak a tenger van, hanem például Japán is.

A Twitteren többen azt írják, hogy Japánban figyelmeztették a lakosságot, hogy az észak-koreai rakéták Hokkaidó szigetén lévő városokat is eltalálhatnak.

link Forrás
link Forrás

Abe Sinzo japán miniszterelnök a riadó után nem sokkal bejelentette, hogy

úgy tűnik, a rakéta átrepült Japán fölött, de valószínűleg a japán partoktól nem messze csapódott a tengerbe.

A japán jelentések szerint a rakéta három darabra szakadt, és aztán csapódott a tengerbe. A japán hadsereg nem próbálta meg lelőni.

Ez eddig messze Észak-Korea legprovokatívabb lépése volt, ráadásul azt, hogy épp Japánt provokálja, az Egyesült Államok és az EU sem hagyja majd szó nélkül. Ezzel a teszttel ugyanis Észak-Korea azt is bizonyította hogy valóban van nagyobb hatótávolságú rakétája is, amivel Phenjan fenyegetőzései szerint elérhetik akár az Egyesült Államok bizonyos részeit is.

Abe Sinzo azt mondta,

mindent megtesz, ami erejéből telik, a japán lakosság megóvása érdekében.

A rakétakilövés után Japánban rendkívüli kormányülést hívtak össze.

Josihide Szuga kormányszóvivő nyilatkozata szerint a rakéta a japán partoktól kb. 1170 kilométerre csapódott a tengerbe. A fegyver „komoly és súlyos biztonsági fenyegetést jelent”, és Japán a lehető legszorosabban együttműködik majd az USA-val és Dél-Koreával a helyzet mielőbbi megoldása érdekében. (Bloomberg, Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.