Észak-Korea kilőtt egy rakétát

2017 augusztus 28., hétfő 21:41
123

A Reuters szerint Észak-Korea kilőtt egy rakétát keleti irányba. A dél-koreai hadsereg szerint a Phenjan közeléből induló rakétát a tengerbe lőtték, Észak-Koreától keletre azonban nemcsak a tenger van, hanem például Japán is.

A Twitteren többen azt írják, hogy Japánban figyelmeztették a lakosságot, hogy az észak-koreai rakéták Hokkaidó szigetén lévő városokat is eltalálhatnak.

Abe Sinzo japán miniszterelnök a riadó után nem sokkal bejelentette, hogy

úgy tűnik, a rakéta átrepült Japán fölött, de valószínűleg a japán partoktól nem messze csapódott a tengerbe.

A japán jelentések szerint a rakéta három darabra szakadt, és aztán csapódott a tengerbe. A japán hadsereg nem próbálta meg lelőni.

Ez eddig messze Észak-Korea legprovokatívabb lépése volt, ráadásul azt, hogy épp Japánt provokálja, az Egyesült Államok és az EU sem hagyja majd szó nélkül. Ezzel a teszttel ugyanis Észak-Korea azt is bizonyította hogy valóban van nagyobb hatótávolságú rakétája is, amivel Phenjan fenyegetőzései szerint elérhetik akár az Egyesült Államok bizonyos részeit is.

Abe Sinzo azt mondta,

mindent megtesz, ami erejéből telik, a japán lakosság megóvása érdekében.

A rakétakilövés után Japánban rendkívüli kormányülést hívtak össze.

Josihide Szuga kormányszóvivő nyilatkozata szerint a rakéta a japán partoktól kb. 1170 kilométerre csapódott a tengerbe. A fegyver „komoly és súlyos biztonsági fenyegetést jelent”, és Japán a lehető legszorosabban együttműködik majd az USA-val és Dél-Koreával a helyzet mielőbbi megoldása érdekében. (Bloomberg, Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt