Napi 2-4 csésze kávé csökkenti a korai halál kockázatát

Az Európai Kardiológiai Társaság 2017-es kongresszusán bemutattak egy tanulmányt, ami 20 ezer spanyol állampolgárt követett 10 éven át. A felmérés egyik eredménye az volt, hogy megállapították,

napi 2-4 csésze kávé csökkenti a korai halál kockázatát.

A felmérésben résztvevők átlagéletkora 37 év volt, és 337 ember halt meg a kutatás alatt. Az adatok szerint azoknak, akik legalább 4 csésze kávét fogyasztottak naponta 64 százalékkal kisebb esélyük volt a korai halálra. Ez a kedvező hatás jelentkezett a naponta 2 csésze kávét fogyasztóknál is, de náluk csak 22 százalékosan.

A hatás különösen erős volt a 45 évnél idősebbek körében.

A kutatók ezeknél a megállapításoknál figyelembe vették a nemek közti és az étrendbeli különbségeket is, utóbbi azért lehet fontos, mert a kutatás részvevői közül sokan eleve mediterrán étrenden élnek, amit már korábban sikerült számos egészségjavító és -megőrző hatáshoz kötni.

A kutatás készítői kiemelték, hogy ez még nem bizonyíték semmire, pusztán az erős korrelációt találták meg a kávéfogyasztás és a korai halál kockázata között. Ugyanakkor az is kiderült, hogy a kávé nem javítja az egészségi állapotot, hanem csak segít megőrizni az egészséget. (Forbes)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.