Napi 2-4 csésze kávé csökkenti a korai halál kockázatát

egészség
2017 augusztus 28., 16:46

Az Európai Kardiológiai Társaság 2017-es kongresszusán bemutattak egy tanulmányt, ami 20 ezer spanyol állampolgárt követett 10 éven át. A felmérés egyik eredménye az volt, hogy megállapították,

napi 2-4 csésze kávé csökkenti a korai halál kockázatát.

A felmérésben résztvevők átlagéletkora 37 év volt, és 337 ember halt meg a kutatás alatt. Az adatok szerint azoknak, akik legalább 4 csésze kávét fogyasztottak naponta 64 százalékkal kisebb esélyük volt a korai halálra. Ez a kedvező hatás jelentkezett a naponta 2 csésze kávét fogyasztóknál is, de náluk csak 22 százalékosan.

A hatás különösen erős volt a 45 évnél idősebbek körében.

A kutatók ezeknél a megállapításoknál figyelembe vették a nemek közti és az étrendbeli különbségeket is, utóbbi azért lehet fontos, mert a kutatás részvevői közül sokan eleve mediterrán étrenden élnek, amit már korábban sikerült számos egészségjavító és -megőrző hatáshoz kötni.

A kutatás készítői kiemelték, hogy ez még nem bizonyíték semmire, pusztán az erős korrelációt találták meg a kávéfogyasztás és a korai halál kockázata között. Ugyanakkor az is kiderült, hogy a kávé nem javítja az egészségi állapotot, hanem csak segít megőrizni az egészséget. (Forbes)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.