Napi 2-4 csésze kávé csökkenti a korai halál kockázatát

Az Európai Kardiológiai Társaság 2017-es kongresszusán bemutattak egy tanulmányt, ami 20 ezer spanyol állampolgárt követett 10 éven át. A felmérés egyik eredménye az volt, hogy megállapították,

napi 2-4 csésze kávé csökkenti a korai halál kockázatát.

A felmérésben résztvevők átlagéletkora 37 év volt, és 337 ember halt meg a kutatás alatt. Az adatok szerint azoknak, akik legalább 4 csésze kávét fogyasztottak naponta 64 százalékkal kisebb esélyük volt a korai halálra. Ez a kedvező hatás jelentkezett a naponta 2 csésze kávét fogyasztóknál is, de náluk csak 22 százalékosan.

A hatás különösen erős volt a 45 évnél idősebbek körében.

A kutatók ezeknél a megállapításoknál figyelembe vették a nemek közti és az étrendbeli különbségeket is, utóbbi azért lehet fontos, mert a kutatás részvevői közül sokan eleve mediterrán étrenden élnek, amit már korábban sikerült számos egészségjavító és -megőrző hatáshoz kötni.

A kutatás készítői kiemelték, hogy ez még nem bizonyíték semmire, pusztán az erős korrelációt találták meg a kávéfogyasztás és a korai halál kockázata között. Ugyanakkor az is kiderült, hogy a kávé nem javítja az egészségi állapotot, hanem csak segít megőrizni az egészséget. (Forbes)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.