Pár nap és kibékülhetünk Hollandiával

politika
2017 augusztus 28., 07:41
comments 149

Szijjártó Péter külügyminiszter hétfő reggel a TV2-n azt mondta, hogy abban érdekelt, hogy mihamarabb megoldódjon a holland - magyar diplomáciai villongás, és erre jó esélyt is lát.

A magyar kormány még pénteken hazahívta konzultációra a hágai magyar követet, tiltakozásul, hogy a távozó budapesti holland követ egy interjúban élesen kritizálta a magyar kormányt. Megszólta a magyarországi korrupciót, és azt is mondta, hogy az iszlamista szélsőségesek "ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány.” A magyar fél az utóbbit úgy értékelte, hogy a követ egyenlőségjelet tett a terroristák és a kormány között.

Szijjártó Péter azt mondta most, hogy pénteken felhívta őt telefonon a holland külügyminiszter és elhatárolódott a nagykövet nyilatkozatától, és még az "unhappy" (szomorú) kifejezést is használta. Ezt legalább olyan erős gesztusnak értékeli, mint azt, hogy ő meg hazahívta a hágai követet. Úgy tűnik tehát, hogy sikerült kiengesztelnie.

Szijjártó hétfőn vagy kedden egyeztet a hazahívott hágai magyar követtel, és azt sugallta, hogy ezután megoldódhat a probléma, hiszen "senki sem akar itt konfliktust senkivel", a vitát sem a magyar fél kezdte, és mindenkinek a megbékélés az érdeke. 

Ugyanakkor Szijjártó figyelmeztetett arra is, hogy bevándorlás értékeléséről továbbra is kibékíthetetlen az ellentét a két kormány között, és a mostani konfliktus alapja is az, hogy a távozó holland követ "egy bevándorláspárti ember". (tv2)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.