Tántorog az egyik legnagyobb orosz magánbank

A Financial Times szerint az orosz bankfelügyeletnél éppen egy segélycsomagot állítanak össze, hogy beavatkozhassanak az Otkirie nevű bank megmentése érdekében. Az Otkirie Oroszország legnagyobb, magánkézben lévő hitelezője, és komoly likviditási válsággal küzd. Az utóbbi 2 hónapban elvesztette a mérlegfőösszegének 20 százalékát.

Ha az orosz hatóságoknak be kell avatkozniuk, akkor ez lesz az első alkalom, hogy a 10 rendszerszintű fontosságúnak nyilvánított orosz bank közül bármelyik mentőövre szorul.

Oroszországban májusban állítottak fel egy új bankmentő rendszert, aminek lényege, hogy az orosz jegybank egy alapon keresztül átveszi az irányítást a bajba kerül bankban, és veszteségeket hárít a bank befektetőire, és hitelezőire. A Financial Times forrásai szerint a jegybank még nem határozta el, hogy mit tesz az Otkirie bankkal, de ha beavatkozik, akkor várhatóan átveszi az irányítást a pénzintézet felett.

Pénteken, miután az orosz médiában megjelent, hogy erre készülhet a központi bank, az Otkirie részvényei 8 százalékot estek a tőzsdén.

A Financial Times forrásai szerint az Otkirie könyvelésében akkora a lyuk, mint amekkorát 2011-ben a Moszkvai Banknál találtak. Az a bankmentés 14 milliárd dollárt vitt el.

Az utóbbi hetekben az Otkirie több vezetője is kivonta a maga tőkéjét a bankból, a három legnagyobb tulajdonos pedig közölte, hogy nem terveznek újabb tőkét tolni a vállalatba. (Financial Times)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.