A francia iskolai menzáknak sertéshúsmentes ételt is biztosítaniuk kell a gyerekeknek

Egy dijoni bíróság nem vallási, hanem emberi jogi szempontok alapján döntött úgy, hogy a franciaországi iskolai menzáknak sertéshúsmentes ételt is biztosítaniuk kell a gyerekeknek, miután a burgundiai Chalon-sur-Saône-ban egy muszlim szervezet pert indított a helyi, jobboldali kormány ellen, ami 2015-ben úgy döntött, megvonja a gyerekektől a választás lehetőségét. (1984 óta a muszlim gyerekekre való tekintettel ezt felajánlották.)

A bíró azt mondta, nem foglalkozott az ügy vallási részével (hogy a zsidók és az iszlám követői nem ehetnek sertéshúst), hanem azért döntött így, mert ezzel a lépéssel sok muszlim gyerek ebéd nélkül, éhesen kénytelen hazamenni, így a kormány „nem tartja tiszteletben a gyermekek jogairól szóló nemzetközi egyezmény szellemét”, ez pedig „nem áll a gyermekek érdekében”.

Gilles Platret, Chalon-sur-Saône polgármester közölte, hogy a francia szekularizmus szellemében léptek fel, és azzal, hogy a gyerekek mind együtt ettek, a szeparatizmus és a diszkrimináció ellen tettek. A hivatalnokok azt ígérték, fellebbezni fognak. (Guardian)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.