A francia iskolai menzáknak sertéshúsmentes ételt is biztosítaniuk kell a gyerekeknek

vallás
2017 augusztus 29., 6:16
comments 474

Egy dijoni bíróság nem vallási, hanem emberi jogi szempontok alapján döntött úgy, hogy a franciaországi iskolai menzáknak sertéshúsmentes ételt is biztosítaniuk kell a gyerekeknek, miután a burgundiai Chalon-sur-Saône-ban egy muszlim szervezet pert indított a helyi, jobboldali kormány ellen, ami 2015-ben úgy döntött, megvonja a gyerekektől a választás lehetőségét. (1984 óta a muszlim gyerekekre való tekintettel ezt felajánlották.)

A bíró azt mondta, nem foglalkozott az ügy vallási részével (hogy a zsidók és az iszlám követői nem ehetnek sertéshúst), hanem azért döntött így, mert ezzel a lépéssel sok muszlim gyerek ebéd nélkül, éhesen kénytelen hazamenni, így a kormány „nem tartja tiszteletben a gyermekek jogairól szóló nemzetközi egyezmény szellemét”, ez pedig „nem áll a gyermekek érdekében”.

Gilles Platret, Chalon-sur-Saône polgármester közölte, hogy a francia szekularizmus szellemében léptek fel, és azzal, hogy a gyerekek mind együtt ettek, a szeparatizmus és a diszkrimináció ellen tettek. A hivatalnokok azt ígérték, fellebbezni fognak. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt