Akár 70 ezer androidos mobiltelefon is fegyver lehetett túlterheléses támadásokhoz

TECH
2017 augusztus 29., 08:58

Mintegy 300 alkalmazást töröltek a Google Play Store névre keresztelt appáruházából, mert ezek az alkalmazások a telepítés után a felhasználók tudta nélkül a telefon adatforgalmát eltérítve túlterheléses támadások eszközeivé váltak. Olyan klasszikus közönségcsalogató alkalmazásokról volt szó, mint csengőhang-gyűjtemények vagy tárhely-menedzserek, de valójában a WireX nevű botnet állt ezek mögött. Telepítés után mindaddig, amíg a telefon bekapcsolva és online volt, folyamatosan részt vett a DDoS-támadásokban. (Technikai részletekről itt lehet többet olvasni.)

Egy felhőszolgáltató, az Akamai szakemberei fedezték fel a WireX-et, miután nemrég kielemeztek egy több százezer IP-ről érkező túlterheléses támadást. 

A Google közleményében azt írta, hogy jelenleg is zajlik a kártékony alkalmazások eltávolítása a megfertőzött eszközökről. Egyes elemzők szerint akár száz országban több mint 70 ezer eszközt is megfertőzhetett a botnet. (Verge, címlapkép: Flickr)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.