Akár 70 ezer androidos mobiltelefon is fegyver lehetett túlterheléses támadásokhoz

TECH
2017 augusztus 29., 8:58
comments 67

Mintegy 300 alkalmazást töröltek a Google Play Store névre keresztelt appáruházából, mert ezek az alkalmazások a telepítés után a felhasználók tudta nélkül a telefon adatforgalmát eltérítve túlterheléses támadások eszközeivé váltak. Olyan klasszikus közönségcsalogató alkalmazásokról volt szó, mint csengőhang-gyűjtemények vagy tárhely-menedzserek, de valójában a WireX nevű botnet állt ezek mögött. Telepítés után mindaddig, amíg a telefon bekapcsolva és online volt, folyamatosan részt vett a DDoS-támadásokban. (Technikai részletekről itt lehet többet olvasni.)

Egy felhőszolgáltató, az Akamai szakemberei fedezték fel a WireX-et, miután nemrég kielemeztek egy több százezer IP-ről érkező túlterheléses támadást. 

A Google közleményében azt írta, hogy jelenleg is zajlik a kártékony alkalmazások eltávolítása a megfertőzött eszközökről. Egyes elemzők szerint akár száz országban több mint 70 ezer eszközt is megfertőzhetett a botnet. (Verge, címlapkép: Flickr)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt