Az orosz hadsereg 13 ezer katonával gyakorlatozik Fehéroroszországban, de a védelmi minisztérium szerint a Nyugatnak nincs mitől tartania

2017 augusztus 29., kedd 17:59
267

Az orosz vezetés próbálja csillapítani a következő hónapra tervezett hadgyakorlata miatt kialakult félelmeket. Kedden közölték, hogy szó sincs arról, hogy Lengyelország, Litvánia vagy Ukrajna megszállását próbálnák el, a szeptemberi hadgyakorlaton kizárólag védekező forgatókönyveket próbálnak el.

Ezek az országok azért tartanak a szeptemberi orosz hadgyakorlattól, mert Zapad-2017-et Fehéroroszországban tartják majd, ami Ukrajnával, Lettországgal, Litvániával és Lengyelországgal is határos. És Oroszország a nagyszabású hadgyakorlatait korábban arra használta, hogy csapatokat vezényelhessen Grúziába vagy Ukrajnába. 

Vlagyimir Putyin az orosz haditengerészet napja alkalmából tartott szentpétervári díszszemlén. Fotó: Alexander Zemlianichenko/AFP

Ben Hodges, az amerikai hadsereg főparancsnoka a Reutersnek nemrég szintén arról beszélt, hogy az orosz hadgyakorlat egy „trójai faló” lehet, aminek a célja, hogy katonai felszereléseket hagyjanak Fehéroroszországban. Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy még annál is több katona vehet részt a hadgyakorlaton, mint amennyit hivatalosan közöltek.

Alexander Fomin, az orosz védelmi miniszter helyettese ugyanakkor azzal nyugtatta őket, hogy a nyugatnak nincs mitől tartania. Hozzátette, hogy a szeptember 14. és 20. között hadgyakorlaton azt modellezik, hogyan kell reagálni, ha szélsőséges csoportok támadnának. 

Az orosz vezetés közleménye szerint a hadgyakorlaton 13 ezer orosz és fehérorosz katona vesz részt. Közel 70 repülőt és helikoptert vetnek be. A tervek szerint 250 tankot és 10 hajót vezényelnek a környékre. (Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt