Az orosz hadsereg 13 ezer katonával gyakorlatozik Fehéroroszországban, de a védelmi minisztérium szerint a Nyugatnak nincs mitől tartania

külföld
2017 augusztus 29., 17:59
comments 257

Az orosz vezetés próbálja csillapítani a következő hónapra tervezett hadgyakorlata miatt kialakult félelmeket. Kedden közölték, hogy szó sincs arról, hogy Lengyelország, Litvánia vagy Ukrajna megszállását próbálnák el, a szeptemberi hadgyakorlaton kizárólag védekező forgatókönyveket próbálnak el.

Ezek az országok azért tartanak a szeptemberi orosz hadgyakorlattól, mert Zapad-2017-et Fehéroroszországban tartják majd, ami Ukrajnával, Lettországgal, Litvániával és Lengyelországgal is határos. És Oroszország a nagyszabású hadgyakorlatait korábban arra használta, hogy csapatokat vezényelhessen Grúziába vagy Ukrajnába. 

Vlagyimir Putyin az orosz haditengerészet napja alkalmából tartott szentpétervári díszszemlén Szergej Sojgu védelmi miniszterrel 2017. július 30-án.
photo_camera Vlagyimir Putyin az orosz haditengerészet napja alkalmából tartott szentpétervári díszszemlén. Fotó: Alexander Zemlianichenko/AFP

Ben Hodges, az amerikai hadsereg főparancsnoka a Reutersnek nemrég szintén arról beszélt, hogy az orosz hadgyakorlat egy „trójai faló” lehet, aminek a célja, hogy katonai felszereléseket hagyjanak Fehéroroszországban. Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy még annál is több katona vehet részt a hadgyakorlaton, mint amennyit hivatalosan közöltek.

Alexander Fomin, az orosz védelmi miniszter helyettese ugyanakkor azzal nyugtatta őket, hogy a nyugatnak nincs mitől tartania. Hozzátette, hogy a szeptember 14. és 20. között hadgyakorlaton azt modellezik, hogyan kell reagálni, ha szélsőséges csoportok támadnának. 

Az orosz vezetés közleménye szerint a hadgyakorlaton 13 ezer orosz és fehérorosz katona vesz részt. Közel 70 repülőt és helikoptert vetnek be. A tervek szerint 250 tankot és 10 hajót vezényelnek a környékre. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.