Megbüntették a MOM Sport uszodát, mert nem engedték be a meleg úszóegyesületet

Februárban írtunk arról, hogy az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál tett panaszt az Atlasz LMBTQ Sportegyesület, mert nem bérelhettek egy úszósávot a MOM Uszodában. 

Az Atlasz Sportegyesület 2004 óta biztosít sportolási lehetőséget leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) emberek számára, hogy olyan elfogadó környezetben sportolhassanak, amelyben nem kell eltitkolniuk saját identitásukat.
Az egyesület évente egyszer egész napos sporteseményt is szervez. A 13. Atlasz Sportnap 2017. február 4-én volt. Hogy erre úszóedzést biztosítsanak, egy sávot akartak bérelni a XII. kerületi MOM Uszodában. Emailben érdeklődtek az uszodát működtető önkormányzati tulajdonú Hegyvidéki Sportcsarnok és Sportközpont Kft.-nél. A bérlés lehetőségét arra az időpontra megerősítette az üzemeltető, ám amikor a szerződéskötéshez megküldött adatok révén a Kft. szembesült vele, hogy egy LMBTQ sportszervezetről van szó, az egyesült szerint elzárkóztak a bérbeadástól.

Az uszoda később azzal érvelt, hogy kapacitásproblémáik voltak, illetve hogy a házirend tiltja külső edző alkalmazását. 

Ugyanakkor az Index cikke szerint az Egyenlő Bánásmód Hatóság a sportegyesületnek adott igazat, és kimondták, hogy 

az egyesülettel szemben, tagjainak szexuális irányultságával, nemi identitásával összefüggésben megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, amikor nem engedélyezte az uszoda használatát. A hatóság eltiltotta a jogsértő magatartás jövőbeni tanúsításától az uszodát, valamint 1 millió forintos bírságot rótt ki rá, amit a központi költségvetésnek kell átutalniuk.

A vizsgálat ugyanis kimutatta, hogy a pályafoglaltsági és jegyeladási adatok nem támasztották alá a MOM Sport uszoda védekezését, a házirendet pedig csak utólag, a vizsgálat megkezdése után módosították. 

Fellebbezni nem lehet az EBH határozata ellen, de az uszoda fordulhat bírósághoz felülvizsgálatért. 

Update: a döntéssel kapcsolatban megkaptuk a MOM Sport közleményét. Íme: 

„A Hegyvidéki Sportcsarnok és Sportközpont Kft. nem ért egyet a Egyenlő Bánásmód Hatóság döntésével és haladéktalanul kezdeményezi a határozat bírósági felülvizsgálatát.


2017. január 30. napján az Atlasz Leszbikus, Meleg, Biszexuális, Transznemű és Queer (LMBTQ) Egyesület képviselője bejelentést tett az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál a Hegyvidéki Sportcsarnok es Sportközpont Kft. továbbiakban HSK ellen, mivel álláspontjuk szerint a HSK hátrányos megkülönböztetést eszközölt az Atlasz LMBTQ sportolóival szemben és diszkriminatív módon megtiltotta nekik, hogy úszóedzést tartsanak. Az Atlasz LMBTQ Egyesület ügyvivője szándékosan kiforgatta az uszoda koordinátorának e-mailjét. Ahelyett, hogy vélt sérelme miatt megkereste volna a sportlétesítmény ügyvezetőjét, haladéktalanul nyilvános sajtóbotrányt kreált, amellyel jelentősen rontotta a HSK jó hírnevét.
 

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság elmarasztalta a HSK-t, holott az tényekkel alátámasztva bizonyította, hogy hátrányos megkülönböztetést nem valósított meg. A HSK számos példával, szakmai érvvel és objektív adatokkal igazolta, hogy a Vizes Világbajnokság előtti uszodafelújítások miatt keletkező vízfelület hiányra tekintettel az elmúlt egy évben más új szerződéses partnereknek sem tudott vízfelületet biztosítani, hiszen a lakosság és a meglevő szerződéses partnerek kiszolgálása magasabb prioritást élvez.”

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.