Megbüntették a MOM Sport uszodát, mert nem engedték be a meleg úszóegyesületet

jog
2017 augusztus 29., 08:04
comments 150

Februárban írtunk arról, hogy az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál tett panaszt az Atlasz LMBTQ Sportegyesület, mert nem bérelhettek egy úszósávot a MOM Uszodában. 

Az Atlasz Sportegyesület 2004 óta biztosít sportolási lehetőséget leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) emberek számára, hogy olyan elfogadó környezetben sportolhassanak, amelyben nem kell eltitkolniuk saját identitásukat.
Az egyesület évente egyszer egész napos sporteseményt is szervez. A 13. Atlasz Sportnap 2017. február 4-én volt. Hogy erre úszóedzést biztosítsanak, egy sávot akartak bérelni a XII. kerületi MOM Uszodában. Emailben érdeklődtek az uszodát működtető önkormányzati tulajdonú Hegyvidéki Sportcsarnok és Sportközpont Kft.-nél. A bérlés lehetőségét arra az időpontra megerősítette az üzemeltető, ám amikor a szerződéskötéshez megküldött adatok révén a Kft. szembesült vele, hogy egy LMBTQ sportszervezetről van szó, az egyesült szerint elzárkóztak a bérbeadástól.

Az uszoda később azzal érvelt, hogy kapacitásproblémáik voltak, illetve hogy a házirend tiltja külső edző alkalmazását. 

Ugyanakkor az Index cikke szerint az Egyenlő Bánásmód Hatóság a sportegyesületnek adott igazat, és kimondták, hogy 

az egyesülettel szemben, tagjainak szexuális irányultságával, nemi identitásával összefüggésben megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, amikor nem engedélyezte az uszoda használatát. A hatóság eltiltotta a jogsértő magatartás jövőbeni tanúsításától az uszodát, valamint 1 millió forintos bírságot rótt ki rá, amit a központi költségvetésnek kell átutalniuk.

A vizsgálat ugyanis kimutatta, hogy a pályafoglaltsági és jegyeladási adatok nem támasztották alá a MOM Sport uszoda védekezését, a házirendet pedig csak utólag, a vizsgálat megkezdése után módosították. 

Fellebbezni nem lehet az EBH határozata ellen, de az uszoda fordulhat bírósághoz felülvizsgálatért. 

Update: a döntéssel kapcsolatban megkaptuk a MOM Sport közleményét. Íme: 

„A Hegyvidéki Sportcsarnok és Sportközpont Kft. nem ért egyet a Egyenlő Bánásmód Hatóság döntésével és haladéktalanul kezdeményezi a határozat bírósági felülvizsgálatát.


2017. január 30. napján az Atlasz Leszbikus, Meleg, Biszexuális, Transznemű és Queer (LMBTQ) Egyesület képviselője bejelentést tett az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál a Hegyvidéki Sportcsarnok es Sportközpont Kft. továbbiakban HSK ellen, mivel álláspontjuk szerint a HSK hátrányos megkülönböztetést eszközölt az Atlasz LMBTQ sportolóival szemben és diszkriminatív módon megtiltotta nekik, hogy úszóedzést tartsanak. Az Atlasz LMBTQ Egyesület ügyvivője szándékosan kiforgatta az uszoda koordinátorának e-mailjét. Ahelyett, hogy vélt sérelme miatt megkereste volna a sportlétesítmény ügyvezetőjét, haladéktalanul nyilvános sajtóbotrányt kreált, amellyel jelentősen rontotta a HSK jó hírnevét.
 

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság elmarasztalta a HSK-t, holott az tényekkel alátámasztva bizonyította, hogy hátrányos megkülönböztetést nem valósított meg. A HSK számos példával, szakmai érvvel és objektív adatokkal igazolta, hogy a Vizes Világbajnokság előtti uszodafelújítások miatt keletkező vízfelület hiányra tekintettel az elmúlt egy évben más új szerződéses partnereknek sem tudott vízfelületet biztosítani, hiszen a lakosság és a meglevő szerződéses partnerek kiszolgálása magasabb prioritást élvez.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.