Orosz trollt még nem buktattak le ilyen elegánsan

külföld
2017 augusztus 29., 07:13
  • Az internet és a közösségi média olyan fegyver, amilyenről még évtizedekkel ezelőtt is csak álmodni mertek a propagandisták.
  • Az internet és a közösségi média viszont minden korábbi fegyvernél alkalmasabb a propagandisták lebuktatására is.
  • Ennél szebb lebuktatást én még nem láttam.

Az, hogy az internetet és a közösségi médiát milyen hatékonyan lehet használni politikai propagandára, ma már nem újdonság. Mindenki kívülről fújja az olyan kifejezéseket, hogy „dezinformációs háború” meg „hibrid hadművelet”. Azt is illik tudni - pláne Magyarországon - hogy a közösségi média propagandafegyverizációjának az oroszok - és tanítványaik - a legnagyobb mesterei.

Az elmúlt néhány évben a maláj utasszállító Ukrajna feletti lelövésétől kezdve a Brexiten át az amerikai elnökválasztásig számtalan fontos világpolitikai kapcsán láthattuk az orosz propagandagépezet működésbe lendülését. Botok, bothadseregek, hús-vér trollok egyaránt terjesztették az oroszpárti igét.

Az elmúlt hónapokban azonban feltűnt egy újabb küzdő fél is a háborúban. Egyre több, esetenként az orosz trollokhoz hasonlóan rejtélyes közösségimédia-felhasználó küzd a maga módszereivel a propaganda ellen. Adatokat gyűjtenek, elemzik ezeket, összekötik az összekötendő pontokat, és mindezek végeredményeként nagyon érdekes dolgokat tárnak fel.

Ezek a propagandaelhárítók között vannak valódi nevüket használó szakemberek és újságírók, de sokan névtelenek maradnak. Talán mert - teljesen jogosan - félnek a leleplezett propagandisták bosszújától, talán mert ők is valamilyen nagyhatalmi érdek szolgálatában állnak.

Itt van például a „Conspirador Norteño‏” (spanyolul: Északi Összeesküvő) néven 2016 júliusa óta futó Twitter-fiók, amely szinte kizárólag a közösségi médiában nyomuló orosz propagandával foglalkozik, többnyire amerikai szemszögből. Conspiradornak az szúrt szemet, hogy sok, bot- és trollfiók a Twitteren nyolcjegyű számra végződő nevet használ. Ezen a vonalon elindulva nagyon érdekes dolgokat tárt fel. 

link Forrás

Kutatása első lépéseként keresett két olyan hashtaget, amik az elmúlt hetekben hirtelen nagyon népszerűek lettek a Twitteren. Ezek a #FireMcMaster és a #UniteTheRight lettek. Az előbbit Donald Trump nemzetbiztonsági tanácsadója ellen használták, az utóbbi a Charlottville-ben botrányba fulladt neonáci tüntetés neve volt. Mindkettő Donald Trump szélsőjobboldali támogatóinak és Moszkvának egyaránt kedves cél.

Conspirador 824 olyan Twitter-fiókot talált, amelyek neve nyolc számra végződött, és használta a két említett hashtageket. Átnézte ezek követőit, és így már 63099 nyolcszámos propagandagyanús fiókja volt, sok közülük egészen hasonló névvel:

link Forrás

A 63099 fiók kapcsolati hálóját megrajzolva gyorsan kiderült az is, hogy melyek azok a fiókok, amelyek a legnagyobb befolyással bírnak a feltételezhetően propagandacélokat szolgáló szervezetben. Így már világosan látszott, hogy a legfontosabb csomópont a DavidJo52951945 néven futó fiók.

link Forrás

A magát britnek beállító, állítólagos David Jones 2013 januárjában regisztrált a Twitteren, és azóta elég sok, 136 000 bejegyzése volt. Ezek a bejegyzések tartalmát vizsgálva Conspirador több nagyon érdekes dolgott vett észre.

Először is azt, hogy az állítólagos brit mindig, de mindig moszkvai idő szerint reggel nyolc és este nyolc között publikálta bejegyzéseit. Tisztára mintha ez lenne a munkája - jegyezte meg Conspirador.

link Forrás

Az elmúlt négy és fél évben nagyon érdekesen változtak „Jones” tweetjeinek témái is. Hol a UKIP, hol Ukrajna, hol a migránsok, hol a Brexit, hol Trump volt a kedvenc témája, de valahogy mindig éppen az, amit leginkább megkívánt az orosz külpolitikai érdek:

link Forrás

Conspirador szerint mindebből egyértelműen következik, hogy a befolyásos, százezernél is több követőt számláló DavidJo52951945 minden bizonnyal valódi ember által működtetett troll, nem egy szimpla robot. Szerinte ez az egyik legérdekesebb, legnagyobb befolyású Twitter-fiók, amivel valaha találkozott.

Az állítólagos David Jones néhány órával a leleplezés publikálása után blockolta Twitteren Conspiradort:

link Forrás

Aki pedig egy kis saját kutatómunkára vágyik, az fussa át, miket ír a Twitterre egy orosz troll Magyarországról és személyesen Orbán Viktorról.