Az amerikai gyógyszerfelügyelet gyakorlatilag engedélyezte az ecstasy-t a poszttraumás stressz szindróma kezelésére

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Évtizedek óta beszélnek arról tudósok, hogy a bulidrogként ismert ecstasy, illetve hatóanyaga, az MDMA nagyon biztató módon használható olyan terápiás kezelésekben, ahol a poszttraumás stressz szindrómát (PTSD) próbálják kezelni.

A világ gyógyszerügyeiben különösen nagy hatású amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) most, hosszas kísérletezés után úgy döntött, hogy engedélyez egy terápiás eljárást, amiben szerepet kap az egyébként illegális szer is.

A mostani döntés még nem jelenti azt, hogy rögtön a patikák polcaira fog kerülni az eki, egyelőre csak arról van szó, hogy a harmadik fázisba jutottak a gyógyszertesztek, ami az esetek túlnyomó többségében azt jelenti, hogy rövid időn belül engedélyezett szer lesz az MDMA.

Az FDA szerint "áttörés" az MDMA-s terápia a PTSD kezelésében.

Eddig 13 millió dollárt szerzett a kutatásokkal foglalkozó szervezet, a MAPS, amely egyébként 1986 óta érvel a szer terápiás felhasználása mellett. (FDA, Sciencealert)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 9,7 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.