Az amerikai gyógyszerfelügyelet gyakorlatilag engedélyezte az ecstasy-t a poszttraumás stressz szindróma kezelésére

Egészségügy
2017 augusztus 31., 16:52
comments 106

Évtizedek óta beszélnek arról tudósok, hogy a bulidrogként ismert ecstasy, illetve hatóanyaga, az MDMA nagyon biztató módon használható olyan terápiás kezelésekben, ahol a poszttraumás stressz szindrómát (PTSD) próbálják kezelni.

A világ gyógyszerügyeiben különösen nagy hatású amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) most, hosszas kísérletezés után úgy döntött, hogy engedélyez egy terápiás eljárást, amiben szerepet kap az egyébként illegális szer is.

A mostani döntés még nem jelenti azt, hogy rögtön a patikák polcaira fog kerülni az eki, egyelőre csak arról van szó, hogy a harmadik fázisba jutottak a gyógyszertesztek, ami az esetek túlnyomó többségében azt jelenti, hogy rövid időn belül engedélyezett szer lesz az MDMA.

Az FDA szerint "áttörés" az MDMA-s terápia a PTSD kezelésében.

Eddig 13 millió dollárt szerzett a kutatásokkal foglalkozó szervezet, a MAPS, amely egyébként 1986 óta érvel a szer terápiás felhasználása mellett. (FDA, Sciencealert)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.