Az amerikai gyógyszerfelügyelet gyakorlatilag engedélyezte az ecstasy-t a poszttraumás stressz szindróma kezelésére

2017 augusztus 31., csütörtök 16:52
106

Évtizedek óta beszélnek arról tudósok, hogy a bulidrogként ismert ecstasy, illetve hatóanyaga, az MDMA nagyon biztató módon használható olyan terápiás kezelésekben, ahol a poszttraumás stressz szindrómát (PTSD) próbálják kezelni.

A világ gyógyszerügyeiben különösen nagy hatású amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) most, hosszas kísérletezés után úgy döntött, hogy engedélyez egy terápiás eljárást, amiben szerepet kap az egyébként illegális szer is.

A mostani döntés még nem jelenti azt, hogy rögtön a patikák polcaira fog kerülni az eki, egyelőre csak arról van szó, hogy a harmadik fázisba jutottak a gyógyszertesztek, ami az esetek túlnyomó többségében azt jelenti, hogy rövid időn belül engedélyezett szer lesz az MDMA.

Az FDA szerint "áttörés" az MDMA-s terápia a PTSD kezelésében.

Eddig 13 millió dollárt szerzett a kutatásokkal foglalkozó szervezet, a MAPS, amely egyébként 1986 óta érvel a szer terápiás felhasználása mellett. (FDA, Sciencealert)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt