Bőven túlárazza az állam a földgázt

gazdaság
2017 augusztus 31., 9:49
comments 282

A kormány a 2013-as választási kampány óta nem győzi eleget mondani, hogy a rezsicsökkentés az egyik legfontosabb vívmánya. A legutóbbi nemzeti konzultációt is részben arra hegyezték ki, hogy az olcsó rezsit meg kell védeni Brüsszeltől. 

Közben már tavaly látszódott, hogy a szabad piacon, ahonnan a cégek veszik a gázt és az áramot, és ahol nincsen "rezsicsökkentett" hatósági ár, ott néha alacsonyabbak az árak. Ez azért történhetett így, mert az energiahordozók világpiaci ára meredeken csökkent 2014 elejéhez képest. Ezt a csökkenést azonban a magyarországi hatósági ár nem követte, az állam továbbra is ugyanannyit kér például a földgázért, mint amennyit a 2014-es választási kampány idején.

A földgáz esetében különösen nehéz meghatározni, hogy mennyibe kerül profit nélkül egy köbméter, mert az Oroszországból érkező importgáz ára nem nyilvános. Márpedig a lakossági fogyasztást jórészt ebből fedezik.

Most először kiderült, és óriási profitot tettek rá

Csakhogy a 2016-os évre mégis létezik egy adat, ami pontosan megmutatja, hogy mekkora haszon van az állami gázon. Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető csütörtök délelőtt jelentette be, hogy az MFGK Zrt-nek, ami a földgáz állami nagykereskedelmével foglalkozik, 2016-ban 50,8 milliárd forinttal több volt a bevétele, mint a kiadása. 

Az MFGK-nak a 2016-os adóévre kellett először közölnie pontos adatokat arról, hogy mekkora volt az árbevétele és a kiadásai közötti különbség. Ez az adat most érkezett meg, így a rezsicsökkentés óta először lehet egyértelműen látni, hogy arányban van-e a lakossági ár a földgáz beszerzési árához képest.

Az látszik, hogy nincs arányban. 

Az állami gáznagykereskedő több mint 50 milliárd forint haszonnal adta tovább a szintén államosított lakossági szolgáltatóknak a földgázt tavaly. Ez azt jelenti, hogy ÁFA-val együtt háztartásonként átlagosan 22 ezer forinttal volt drágább a gáz tavaly, mintha ezt a profitot nem tették volna rá. Ez átlagosan egyhavi gázszámlának felel meg egy nagyobb háztartás esetén. Vagyis kb. 13 hónapnyi díjat szed be az állam 12 hónap alatt a lakosságtól.

A szolgáltatót hiába hívják nonprofitnak a lakossági gázellátás államosítása óta, és hiába állítják azt, hogy óriási rezsicsökkentést hajtottak végre az országban, valójában a 2014 óta befagyasztott lakossági gázár 2016-ban irreálisan magas volt. 

Tóth Bertalan az erről szóló sajtótájékoztatóján arra emlékeztetett, hogy az MSZP több alkalommal is követelte a rezsi további csökkentését, de javaslataikat a kormánypártok sosem vették napirendre.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt