Fogadjunk, hogy nem találod ki, hogyan szívatják meg a zuglóiakat az új, idióta parkolóautomatákkal!

közlekedés
2017 augusztus 31., 11:37

Most vezeti be Zugló a fizetőparkolást. A kerület vezetői láthatólag annak az iskolának a hívei, hogy ha már lakosságot szívatunk, akkor szívassuk őket orbitálisan. Így, mint az András hírfotóján is látható, Zuglóban csak rengeteg lépés megtételével lehet majd parkolójegyhez jutni. A várható káosz és idegeskedés fő oka az, hogy az automatába be kell majd billentyűzni az autónk rendszámát, hogy az a kinyomtatott jegyen is szerepelhessen.

Ennek a világon semmi értelme sincsen, azon felül persze, hogy a magát kiképző őrmesternek képzelő önkormányzat ezt is megteheti. 

Oké, egyetlenegy gyakorlati értelme mégis lehet a dolognak: így majd nem lehet cserélgetni a jegyeket, vagyis ha a tervezettnél előbb távozunk, nem adhatjuk át az egy ideig még érvényes jegyünket valaki másnak. 

A cserélgetést ilyen módszerrel büntetni viszont  totálisan értelmetlen, hiszen így az összes autóst megszívatják egy olyan jelenség ellen harcolva, ami mégcsak nem is illegális és senkit sem rövidít meg. Hiszen egy már kifizetett helyre áll be valaki a kifizetett időre, ugyancsak egy darab autóval. 

A rendszámbeírásnak akkor lehetne esetleg értelme, ha utána nem kéne visszamenni az automatától az autóig és cetlikkel szórakozni, hanem mehetnénk az utunkra, miközben a rendszer regisztrálná, hogy fizettünk. De Zuglóban persze nem ilyen a rendszer, a tikettet ugyanúgy ki kell tenni az ablakba, mint máshol. 

A rendszabály okáról megkérdeztem az önkormányzatot, ha válaszoltak, azonnal megírom.

Update: itt is a válasz Zuglótól. 

Már a parkolóórákra kiírt közbeszerzésben is alapfeltételként szerepelt, hogy a parkolóórák klaviatúrásak legyenek. Ennek három fő oka volt: egyfelől meg akarták akadályozni, hogy az autósok cserélgethessék a még le nem járt jegyeiket, másrészt azt is, hogy lemásolhassák a jegyüket, harmadrészt az önkormányzat így könnyebben tud kedvezményeket adni. 

A gyereküket iskolába vivők például 20 percre kapnak kedvezményt, de adnak árangedményt céges dolgozóknak és egészségügyi intézmények alkalmazottainak is.

Kérdésünkre, hogy nem félnek-e az óráknál kialakuló soroktól, azt a választ kaptuk, hogy nem, sőt igen gördülékeny ügymenetre számítanak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.